Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell participarà a les Trobades Culturals Pirinenques, que se celebraran a Montanui

L'Alt Urgell participarà a les Trobades Culturals Pirinenques, que se celebraran a Montanui

Entre els ponents d'enguany hi ha Lluís Obiols, Carles Gascón, Jordi Pasques, Joan Ganyet, Ramon Ganyet i Pere Porta. S'hi tractarà temes com la recuperació de les Falles d'Alàs, el 10è aniversari de l'IECAU, la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern i la CTP
Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell
12/10/2021 10:35

L'Alt Urgell serà present una vegada més a les Trobades Culturals Pirinenques, que arriben a la 18a edició. La d'enguany se celebrarà aquest dissabte dia 16, a l'Ajuntament de Montanui, situat al poble de les Bordes, i comptarà amb diversos representants de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell.

Precisament una de les comunicacions que s'hi presentarà, en el debat final de la jornada, serà sobre el 10è aniversari de l'IECAU, a càrrec del seu president, l'arxiver Lluís Obiols. En aquesta última part també hi intervindran l'historiador urgellenc Carles Gascón, per explicar el passat i la recuperació de les Falles d'Alàs, i l'enginyer Ramon Ganyet, que parlarà de la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern i el potencial dinamitzador que aquest esdeveniment pot tenir pel Pirineu. D'altres temes d'aquesta part seran la llengua catalana com a eina dinamitzadora, a càrrec del professor Joan Iglesias, i l'aposta de les Valls d'Àneu per l'art en viu i el patrimoni, amb Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, i Rut Martínez, directora del Dansàneu.

També en el marc de les ponències de la tarda, l'olianès Jordi Pasques parlarà del present i el futur dels museus, mentre que el director de l'IDAPA, Pere Porta, donarà a conèixer el passeig literari pels camins pirinencs; i el periodista Guillem Lluch, director de les revistes Cadí Pedraforca i Garona Nogueres, reflexionarà sobre com relligar el Pirineu a través de la memòria oral. De la seva part, Daniel Areny presentarà la seva recerca sobre la història de l'esquí a Andorra, i Ramon Felipó explicarà els casos de Queralt i Rasos de Peguera com a exemples de manca de dinamització turística del Berguedà.

Prèviament, al migdia, l'exalcalde de la Seu d'Urgell, Joan Ganyet, presentarà una altra de les ponències que s'inclourà al proper llibre de les Trobades, sobre el funcionament actual de la Comunitat de Treball dels Pirineus. D'altres temes de recerca que s'exposaran al llarg del matí són els faroners nascuts al Pallars Sobirà, l'Aran i la Jacetània (amb David Moré, del Centre d'Estudis Tossencs), la plataforma ciutadana El Ripollès Existeix (amb el periodista i historiador Antoni Llagostera), la gastronomia com a dinamitzador de les comarques de muntanya, amb el cas concret de la trumfa a la Vall de Camprodon (a càrrec d'Ester Nogué, doctora en turisme per la Universitat de Girona) i el projecte Auzolan de promoció transfronterera mitjançant el patrimoni cultural al País Basc, a càrrec de Xabier Kerexeta, tècnic d'etnografia de la Diputació Foral de Guipúscoa.

Les Trobades Culturals Pirinenques d'enguany són organitzades pel Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències. També s'hi han implicat, a part de l'IECAU i de l'Ecomuseu, el Centre d’Estudis Aranesi, l'Àrea de Recerques del Berguedà, el Grup de Recerca de Cerdanya, l'Institut d’Estudis Ceretans, l'Associació per la Protecció del Patrimoni i la Memòria Històrica de la Vall del Querol, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, el Casal del Conflent, Amics de Besalú i el seu Comtat, el Centre Cultural Català del Vallespir i l'assocaició Terra dels Avis del Rosselló.