Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell presenta el RandoPirineus a la Catalunya Nord

L'Alt Urgell presenta el RandoPirineus a la Catalunya Nord

El projecte espera rebre l'ajut de la Unió Europea als plans Interreg També hi participen institucions de les dues bandes de Cerdanya, del Conflent i d'Andorra

Presentació de RandoPirineus a Llo (Alta Cerdanya)
Presentació de RandoPirineus a Llo (Alta Cerdanya)
30/07/2008 16:18

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell va participar ahir dimarts, convidat pel president del Consell General dels Pirineus Orientals, en la presentació del nou projecte d’Interreg, sobre la xarxa de camins. L'acte es va fer al poble de Llo, a l'Alta Cerdanya.

El programa de cooperació transfronterera, sota el lideratge de l’Alt Urgell, pretén inventariar, arranjar, desbrossar i senyalitzar els camins que hi ha a les comarques d'ambdues bandes de la frontera i a Andorra, tot creant una xarxa principal i secundària de senders interconectats per fer-ne posteriorment una promoció conjunta.

El president del Consell General dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin, va convidar tots els socis del projecte a presentar el seu contingut davant dels diferents representants d’ajuntaments i entitats del territori francès. L’acte va tenir lloc a l’Ajuntament de Llo, municipi que pertany a la Comunitat de Municipis de l'Alta Cerdanya, i va comptar amb la presència de tots els socis dels estats francès, espanyol i andorrà.

Jesús Fierro, president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, es va mostrar "convençut que aquest serà un projecte molt interessant per a les comarques que hi participem, no només per la recuperació del territori, sinó sobretot pel vessant turístic, de promoció econòmica i de desenvolupament local”. Fierro espera aconseguir "el finançament necessari per poder-lo tirar endavant”.

La necessitat de diversificació de l’economia d’aquestes zones de muntanya, on el sector primari cada cop és més dèbil, implica “que les administracions treballem per enfortir el sector turístic". Per Fierro, "això només es podrà fer d’una manera: posant en valor els actius patrimonials i naturals del nostre territori”.

El president alturgellenc creu que aquest projecte respon perfectament al fet de voler treballar de manera "més global i menys local", pensant sempre en la necessitat de connexió del territori i de fer cada cop una política de desenvolupament més ambiciosa i al mateix temps més respectuosa amb el medi natural.

El Projecte RandoPirineus
El Consell Comarcal de l'Alt Urgell va aprovar el mes de juny passat el conveni del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra, per al projecte RandoPirineus. La proposta, que va obtenir el suport de tots els grups polítics representats al Consell, està ara a l’espera d’obtenir una resposta per part de la Unió Europea, després d’haver presentat ja tota la documentació a la Comunitat de Treball dels Pirineus.

Aquest projecte basat en una xarxa de senders transfronterera ha sol·licitat 1,9 milions d'euros a la UE per mitjà del programa Interreg IV, per finançar una part. El cost total és de 3,2 milions d'euros, dels quals n'aporten 1,58 les administracions espanyoles i catalanes, 1,48 les administracions franceses, i 240.000€ els comuns i govern d’Andorra.

La primera fase té previst inventariar tots els camins que sigui possible. Després es marcaran uns camins principals que vertebraran la xarxa. Una vegada s'hagi establert el grau d'importància dels camins, s'haurà de fer els desbrossament i senyalitzar-los de manera unificada. A banda de l'Alt Urgell, els altres socis són el Consell Comarcal de la Cerdanya, la comunitat de municipis Pirineus-Cerdanya, la Comunitat de Municipis de Capcir-Alt Conflent, el Sindicat Intermunicipal de desenvolupament del Cantó d’Oleta, el Govern d’Andorra, els 7 comuns d’Andorra, el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, la Direcció general de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i el Centre Tecnològic Forestal.

Mostrar formulari de contacte