Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell supera la xifra dels 1.000 aturats

L'Alt Urgell supera la xifra dels 1.000 aturats

La comarca ha passat de 989 persones sense feina el desembre de 2009 a 1038 parats el gener de 2010 L’increment més preocupant es constata a la Seu d’Urgell
Oficina de Treball a la Seu
05/02/2010 19:35

L’Alt Urgell ha superat aquest mes de gener la xifra dels 1000 aturats. Actualment no tenen feina a la comarca 1.038 persones, segons dades fetes públiques per la Generalitat de Catalunya. Aquesta xifra indica un increment de 49 parats en relació amb el desembre de 2009, en què l’atur afectava 989 alturgellencs.

El municipi que és el responsable directe d’aquesta important pujada de desocupats és el de la Seu d’Urgell, on en trenta dies s’ha sumat 48 persones a l’atur, passant de 690 a 738 persones inscrites a l’Oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya (OTG).

L’augment del nombre d’aturats es justifica, en part, per l’aturada d’hivern del sector de la construcció, tot i que també s’ha detectat trasllats de gent que ha perdut la feina fora de la comarca i que torna a residir amb la família. En aquest sentit, també hi ha persones que esperen feina a les pistes d’esquí o bé que s’apunten a l’atur provinents d’Andorra.

El director de l’Oficina de Treball de la Generalitat a la Seu d’Urgell, Josep Maria Pasques, qualifica la situació de “preocupant”, ja que malgrat que augmenta de forma progressiva el nombre d’aturats i hi ha molt poca oferta laboral per part de les empreses de la zona. D’altra banda, també assenyala que “quan Andorra va bé és una sort perquè el mercat d’oferta-demanda es complementa, però ara es nota moltíssim la crisi del país veí”.

El perfil de parat és el d’un home o dona d’una edat inferior a 30 anys o bé superior als 45, en general, sense formació específica. És per això que Pasques destaca la importància de formar-se mentre dura el període de recerca d’una nova feina. “En aquest sentit, l’administració ja duu a terme diferents cursos adreçats als treballadors en atur, que s’imparteixen en un centre de la Seu d’Urgell i que funcionen molt bé”, ha assenyalat. Des de l’OTG es valora de forma molt positiva també l’oferta formativa que ofereix l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell, “a la qual pot accedir qualsevol treballador”.

Dades per municipis

Per municipis, a més de a la Seu, augmenta el número d’aturats a Alàs i Cerc (7), Coll de Nargó (25), Montferrer i Castellbò (34), Peramola (11) i les Valls de Valira (21). Es mantenen com al desembre Bassella (5), Cabó (1), Cava (2), les Valls d’Aguilar (4), Fígols i Alinyà (2) i Josa i Tuixén (1). Baixa el nombre de persones sense feina al Pont de Bar (4), Oliana (115), Organyà (25), Ribera d’Urgellet (32) i la Vansa i Fórnols (12). Els municipis sense cap aturat són Arsèguel i Estamariu.

Plans d’Ocupació Locals 2010

Govern, Federació de Municipis (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM), han signat aquest dimecres l’acord que donarà impuls als Plans d’Ocupació Locals 2010, amb una injecció de 100 milions per part de la Generalitat i amb la previsió de crear 25.000 nous contractes laborals a persones aturades que s’han quedat sense prestació o estan a punt de perdre-la. Aquesta partida servirà per finançar iniciatives vinculades als sectors emergents de la nova economia (tecnologies de la informació i la comunicació, les energies renovables, l’eficiència i l’estalvi energètics) i al sector de la construcció, un dels més castigats per l’increment de l’atur.

L’acord “posa l’èmfasi, sobretot, en la coordinació” entre l’administració catalana i els governs locals, als quals “el Govern vol donar un paper rellevant” en el disseny i aplicació de polítiques d’ocupació, va assenyalar el president. “Volem ajudar les institucions, entitats i empreses del conjunt de Catalunya a tirar endavant els projectes i les actuacions més adequats a les seves necessitats, i que ajudin a la gent que s’ha quedat sense feina a trobar-ne i a obrir-se nous camins laborals”, va afegir.

Mostrar formulari de contacte