Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'antiga tèrmica d'Adrall es convertirà en planta de biomassa

L'antiga tèrmica d'Adrall es convertirà en planta de biomassa

Tres empreses opten al concurs públic per ubicar-se al municipi de Ribera d’Urgellet Es preveu que la instal.lació, que tindrà un cost de 8 milions d’euros, es comenci a posar en marxa a finals d’aquest any
Central Tèrmica d'Adrall
25/01/2012 12:55

L’Ajuntament de Ribera d’Urgellet decidirà aquesta setmana quina empresa construirà a l’antiga central tèrmica d’Adrall una planta de biomassa. Tres propostes opten a l’arrendament d’uns terrenys de 16.000 metres quadrats, que van ser cedits al consistori per FECSA-Endesa.

Un cop feta l’adjudicació, el primer pas de l’empresa haurà de ser buscar un proveïdor de fusta, netejar el bosc i recopilar material. Es calcula que la planta comenci a posar-se en marxa a finals d’aquest any. El cost aproximat de la iniciativa és de 8 milions d’euros.

L’alcalde del municipi, Antoni Capdevila, assenyala que malgrat la crisi “hi ha iniciatives privades interessades en les energies renovables” i destaca que el projecte preveu l’extracció de 50 tones setmanals de biomassa, acció que permetria “mantenir nets els boscos de la zona”.

Ribera d’Urgellet té més de 20.000 hectàrees de superfície forestal, de les quals més de la meitat són de propietat comunal. La planta de biomassa té garantida la producció de pèl.let durant vint anys. Després, hi hauria d’altres opcions d’aprofitament, com la crema de farratges.

Contracte d’arrendament

El contracte d’arrendament dels terrenys a l’antiga central tèrmica es fixa inicialment per un període de cinquanta anys prorrogables per acord d’ambdues parts a cinquanta anys més. Des de l’Ajuntament s’estipula que l’adjudicatari s’haurà de comprometre a contractar personal qualificat de la zona (Alt Urgell) per a l’obra civil, sempre i quan no afecti la viabilitat del projecte. A més, es demana que la vigilància, manteniment i funcionament de la planta sigui feta també per treballadors del territori.

Així mateix, l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet sol.licita que l’empresa que aconsegueixi el contracte es faci càrrec de l’edifici modernista de la central, en el qual s’hi vol crear un centre d’interpretació i un petit museu sobre la llum.

Els promotors afirmen que la planta de biomassa podria donar lloc de treball de forma directa a una desena de persones, que s’encarregarien del triatge de la fusta i el funcionament de la instal.lació. Tot i així, també hi hauria feina per a les empreses encarregades de recollir la biomassa dels boscos.

Aquest és el segon projecte de planta de biomassa previst a l'Alt Urgell. El consell comarcal participa en la creació d'una altra planta a Montferrer i Castellbò que contempla la creació de 130 llocs de treball.

Mostrar formulari de contacte