Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Aran celebra el 30è aniversari de la restitució del Conselh Generau

L'Aran celebra el 30è aniversari de la restitució del Conselh Generau

En el marc de l'Hèsta d'Aran s'ha concedit el Premi 17 de Juny a la gent gran de la vall i s'ha homenatjat les víctimes de la pandèmia. S'ha estrenat una exposició sobre l'activitat de la institució les darreres tres dècades
Reconeixement a la gent gran en el marc de l'Hèsta d'Aran (CGA)
17/06/2021 19:50

La celebració de l'Hèsta d'Aran, aquest dijous, ha estat marcada enguany per la commemoració del 30è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau com a màxima institució de la vall.

Durant l'acte institucional, el govern aranès ha recuperat els Premis 17 de Juny. El guardó s'ha concedit en aquesta ocasió a la gent gran d'Aran, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia, com a "mostra de reconeixement, agraïment i estima del poble aranès" i per la seva contribució a la societat.  En la mateixa línia, s'ha fet un homenatge a les víctimes de la COVID-19 i s'ha guardat un minut de silenci en la seva memòria.

La síndica d'Aran, Maria Vergés ha reivindicat en el seu parlament el "llarg camí per recórrer" pel que fa a l'autogovern i ha reclamat també el desplegament efectiu de la Llei d'Aran. Vergés ha dit que això "és clau per a aconseguir millores importants d'autogovern".
A més de l'acte institucional, el govern aranès ha preparat una sèrie d'activitats culturals i de lleure per a tots els públics. S'ha inaugurat l'exposició 'Conselh Generau d'Aran, 30 anys d'autogovern', a l'Església de Mijaran.

Felicitació del president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha publicat un missatge en aranès en què felicita la població de l'Aran pels 30 anys de la recuperació del Conselh Generau. Tot i que no ha pogut assistir a l'Hèsta, la setmana passada Aragonès va escollir Vielha per fer la seva primera visita oficial a la regió pirinenca. El dirigent català s'ha compromès novament a enfortir les relacions bilaterals, avançar en el reconeixement de la realitat nacional d'Aran i avançar conjuntament en la normalització lingüística de l'aranès, tant pel que fa al seu ús social -desplaçat els darrers anys pel castellà- com en el seu ús oficial a nivell de Catalunya.

Pere Aragonès ha acabat desitjant als aranesos una molt bona diada nacional. La jornada commemora precisament el dia de 1991 en què el Govern català va restituir el Conselh, 157 anys després de la seva abolició per part de les autoritats espanyoles, l'any 1834.

Mostrar formulari de contacte