Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Aran i la Cerdanya, entre les comarques més afectades per l'aturada econòmica causada pel coronavirus

L'Aran i la Cerdanya, entre les comarques més afectades per l'aturada econòmica causada pel coronavirus

Un estudi de la URV augura una recuperació més lenta a l'Alt Pirineu i al Penedès, pel pes del turisme i els serveis, i més ràpida a la regió de Ponent i a les Terres de l'Ebre, per la incidència dels sectors primari i energètic

Vielha (Foto: Arxiu)
Vielha (Foto: Arxiu)
14/04/2020 13:30

La Càtedra d'Economia Local i Regional (CELiR) de la Universitat Rovira i Virgili ha analitzat l'afectació de la pandèmia per comarques i àmbits territorials en funció de la seva estructura sectorial. De l'anàlisi es desprèn que les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent seran els territoris amb menys impacte, gràcies al pes que hi tenen el sector primari i la indústria de l'agroalimentació en aquests territoris.

En canvi, l'anàlisi preveu que els territoris més "vulnerables" per aquesta aturada econòmica seran la regió del Penedès i la de l'Alt Pirineu i l'Aran, pel pes que hi tenen el turisme i els serveis. De fet, pel que fa al detall per comarques, l'estudi indica que les més afectades a curt termini seran l'Aran i la Cerdanya, les comarques pirinenques amb més afluència turística. Les segueix el Baix Penedès.

La CELiR ha pres com a punt de partida els sectors considerats essencials en estat d'alarma, que són els que es veuran menys afectats per la situació d'aturada econòmica actual, i analitza el pes de la resta de sectors considerats menys essencials en cadascuna de les comarques i dels territoris del país. En xifres concretes, afirmen que a les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent, l'afectació mitjana comparada amb el conjunt Catalunya (1 punt com a referència nacional), és de 0,71 i 0,68 punts, respectivament. En canvi, al Penedès, el territori més afectat, la xifra és d'1,16 punts. I per comarques, a l'Aran la incidència s'eleva fins a 1,38 punts, seguida de la Cerdanya i el Baix Penedès (1,34 cadascuna).

Ribera d'Ebre i Segarra, les comarques menys afectades

En canvi, la Ribera d'Ebre (0,25) i la Segarra (0,55) seran les comarques amb menys afectació i es preveu que tinguin una recuperació més ràpida. Tanmateix, aquest menor impacte a la Ribera d'Ebre s'explica principalment pel gran pes de la producció energètica, amb una gran presència de centrals de producció elèctrica.

La Terra Alta també es troba en el rànquing de les comarques amb menor afectació estructural, amb 0,76 punts. Al Baix Ebre i al Montsià, les xifres d'afectació són més elevades, 0,89 i 0,86 punts respectivament, a causa del pes que el sector turístic. L'estudi també conclou que no existeix cap correlació entre el PIB per càpita i una major o menor afectació territorial per l'aturada econòmica.

Mostrar formulari de contacte