Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Aran seguirà integrat a la vegueria de l'Alt Pirineu si no es modifica la Constitució

L'Aran seguirà integrat a la vegueria de l'Alt Pirineu si no es modifica la Constitució

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha matisat la repercussió d'una esmena del tripartit sobre la nova divisió territorial Francesc Boya afirmava ahir que el Govern respectava "la singularitat" del territori aranès
Mapa de les 7 vegueries - 2010
27/05/2010 10:42

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha matisat aquest dimecres al Parlament que la Val d'Aran seguirà integrada a la vegueria de l'Alt Pirineu "mentre l'Estat no s'avingui a modificar la Constitució per donar-li tractament d'ens provincial". Ausàs ha fet aquestes declaracions després que el síndic d'Aran, Francesc Boya, hagi considerat que una esmena del tripartit "obre la porta a la possibilitat que l'Aran quedi fora de la vegueria de l'Alt Pirineu, responent a les aspiracions del territori".

L'esmena del tripartit a la Llei de vegueries que ha satisfet Boya i permet superar un dels obstacles de la Llei –el rebuig de l'Aran- estableix que "quan l'ordenament jurídic estatal permeti a la Val d'Aran restar al marge de la institució provincial de govern i administració local, el Conselh Generau exercirà llavors les funcions que aquesta llei atribueix als consells de vegueria i la Val d'Aran quedarà fora de l'organització veguerial".

En aquest sentit, el conseller de Governació puntualitza que els municipis han de quedar adscrits sempre –per imperatiu legal- a un àmbit provincial.  I hi afegeix: "Si per modificar els límits provincials per resituar alguns municipis n'hi ha prou amb una llei estatal, per crear noves províncies cal modificar directament la Constitució".

El síndic d'Aran, Francesc Boya, es mostrava ahir satisfet per l'acord al qual van arribar dimarts els grups que donen suport al Govern de la Generalitat (PSC, ERC i ICV-EUiA) per excloure l'Aran de l'organització de les vegueries. Boya assegurava que "el Govern de Catalunya ha respectat la singularitat de la Val d'Aran, fent realitat el compromís que va expressar en aquest sentit el president Montilla, el passat 19 de març, en la seva visita a l'Aran".

Mostrar formulari de contacte