Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'aranès May Peus, nou membre del Consell de la Federació Internacional d'Esquí

L'aranès May Peus, nou membre del Consell de la Federació Internacional d'Esquí

El president de l'RFEDI ha rebut un suport del 81% per entrar a l’òrgan executiu de la FIS, format per només 18 dirigents. Al mateix congrés n'ha deixat de formar part l'andorrà Patrick Toussaint

05/06/2024 20:05

L'aranès May Peus és des d'aquest dimecres nou membre del Consell de la Federació Internacional d'Esquí. L'actual president de la Federació Espanyola d'Esports d'Hivern (RFEDI) ha rebut la confirmació d'aquesta incorporació en el marc del 55è Congrés de la FIS, que s'ha celebrat a Rejkjavík (Islàndia). Els temes de més rellevància que s'han tractat han estat relacionats amb la centralització de drets de TV, l'elecció de seus per als campionats del món i la inclusió del freeride com a modalitat oficial de la FIS.

La candidatura de May Peus ha rebut el un 81% de vots favorables per certificar la seva entrada al consell, un òrgan directiu que està format per tan sols 18 membres. Aquest suport ha arribat principalment dels països que organitzen habitualment copes del món, agrupats a la FESA, i també de països iberoamericans o bé de federacions emergents en el món de la neu. 

En canvi, l'andorrà Patrick Toussaint, que fins ara n'ha format part com a representant de la FAE, no ha obtingut la renovació del càrrec, després que n'ha quedat fora per un sol vot. A més d'Andorra, entre els països que en deixen de formar part en el nou mandat també hi ha Austràlia i la República Txeca.

May Peus ha valorat que "es tracta sens dubte d'un reconeixement al projecte 'Spainsnow' i a la posició d'Espanya en el panorama esportiu internacional". Des de l'RFEDI creuen que aquesta passa endavant "representa una oportunitat única" perquè l'Estat espanyol "tingui una veu més activa i rellevant en les decisions que es prendran en els propers anys, davant un escenari caracteritzat per un gran dinamisme i canvis significatius impulsats per les noves tecnologies i el projecte de centralització de drets de TV".

El dirigent pirinenc ha afirmat que des d'aquesta nova posició vol "treballar per l'evolució i augment dels practicants dels esports d'hivern, com també per defensar els interessos dels esports d'hivern espanyols i continuar amb els excel·lents resultats obtinguts". En el seu discurs davant la FIS, ha parlat de la "missió i visió de transformar els esports de neu i fomentar-ne el creixement equitatiu i sostenible arreu del món, impulsant-los a l'avantguarda del reconeixement mundial", a més de transformar els esports de neu en un fenomen global, captivant el públic internacional amb la seva innovació, emoció i pur gaudi". Fins ara el darrer representant espanyol en aquest selecte grup havia estat Eduardo Valenzuela, que va ser escollit el 2018 i s'hi va estar dos anys.

Patrick Toussaint qüestiona la negativa a concedir els Mundials a Andorra

De la seva part, després de conèixer la seva no renovació pel Consell de la FIS, Patrick Toussaint s'ha mostrat decebut i també crític amb el sentit de vot que han pres algunes federacions nacionals, tant aquest dimecres com ahir dimarts, quan la FIS va decidir descartar Andorra per organitzar els Mundials d'esquí alpí, no només pel 2029 sinó també pel 2031. Cal recordar que a la sessió del dia anterior l'òrgan directiu de la Federació Internacional va acordar concedir l'edició de 2029 a Narvik (Noruega) i que, en un canvi de plans d'última hora, va decidir adjudicar al mateix temps els Mundials del 2031, que s'ha emportat Val Gardena (Itàlia).

Sobre tot plegat, aquest dimecres Patrick Toussaint ha manifestat que ja contemplava la possibilitat que no fos renovat pel Consell de la FIS, però que en canvi "no esperava" que Grandvalira es convertís en l'única de les tres candidatures descartades pels Mundials, enfront de Narvik i Val Gardena, i que això sí que l'ha sorprès. En aquest sentit, Toussaint s'ha mostrat contundent i creu que algunes federacions nacionals els hi han "fet pagar tenir la candidatura que tenim", que considera que era millor, i el fet de ser "propers al president" de la FIS, Johan Eliasch. Concretament, el representant de la Federació Andorrana opina que hi ha alguns "dirigents de països dels Alps que no volen repartir res amb ningú més" i fins i tot assegura que ara mateix hi ha "una guerra dins la FIS entre el president i aquests països", dins la qual Andorra ha acabat sent "la víctima de tot això, dos dies seguits".

Tot abundant en aquesta reflexió, Patrick Toussaint afirma que "s’ha entrat amb unes idees de renovar algunes coses de dins de la FIS i costa molt, i s’ha demostrat aquests dies, amb la candidatura", perquè hi ha federacions nacionals que "no es volen obrir a nous destins" i perquè tenen por de "candidatures com la d’Andorra, que era molt potent", cosa que comporta que "tornarem al de sempre, que és estacions com Val Gardena o Saalbach". Atesos aquests darrers fets, el dirigent de la FAE creu que "és molt difícil sortir de tot això" perquè els països dels Alps "tenen molta força i si no t’alinees del tot amb ells, en un moment o altre t’ho fan pagar", i aquests dies els hi han "fet pagar amb conseqüències molt lletges". Per això, conclou que personalment veia "possible sortir d’aquest cercle", però ara li ha quedat clar que "costarà molt" ja que aquells països "no volen deixar escapar cap Mundial" i només accepten que països com Andorra acullin "com a molt" proves de la Copa del Món o la Copa d'Europa.

De la seva part el gerent de la FAE, Carles Visa, ha manifestat que ara és el moment de reflexionar al voltant de la situació creada perquè, més enllà d'aquesta polèmica, "la veritat és que el balanç no és positiu, perquè no ens porten ni els Mundials del 29 ni els del 31" i, a més a més, la sortida del Patrick Toussaint de la FIS els "afectarà". Per això, creu que ara cal "obrir un període de reflexió".

Així queda el Consell de la FIS

A més de May Peus, els deu nous membres del Consell de la FIS seran Michael Huber (Àustria), Anna Harboe Falkenberg (Dinamarca), Fabien Saguez (França), Freddy Keirouz (Líban), Alexander Ospelt (Liechtenstein), Tove Moe Dyrhaug (Noruega), Karin Mattsson (Suècia), Jean-Philippe Rochat (Suïssa) i Dexter Paine (Estats Units). D'altra banda, han obtingut la reelecció Tzeko Minev (Bulgària), Deidra Dionne (Canadà), Martti Uusitalo (Finlàndia), Franz Steinle (Alemanya), Flavio Roda (Itàlia), Aki Murasato (Japó), Fiona Stevens (Nova Zelanda) i Enzo Smrekar (Eslovènia).

Així mateix el Consell de la FIS, que té una durada bianual, ha aprovat incloure dos representants dels esportistes, un més que fins ara, i que la nova incorporació sigui una dona. De moment ja s'ha elegit Adam Hall, de Nova Zelanda, mentre que la nova representant femenina s'escollirà ben aviat.

Integració del Freeride

A l'esdeveniment, un dels temes més rellevants ha estat la integració del Freeride al 100% dins de la FIS. Segons l'RFEDI, "es presenta una oportunitat perquè aquesta disciplina creixi i obtingui la mateixa consideració que d'altres com l'esquí alpí o el surf de neu", en el marc del Freeride World Tour, que aquests darrers anys ha inclòs competicions en dues estacions dels Pirineus: Ordino-Arcalís, a Andorra, i Baqueira Beret, a la Val d'Aran.

  • May Peus, elegit nou membre del Consell de la FIS (Imatge: RFEDI)
    May Peus, elegit nou membre del Consell de la FIS (Imatge: RFEDI)
  • 55è Congrés de la FIS, a Rejkjavík (Foto: FAE)
    55è Congrés de la FIS, a Rejkjavík (Foto: FAE)

Mostrar formulari de contacte