Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell custodia el valuós fons fotogràfic de Josep Maria Esclusa

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell custodia el valuós fons fotogràfic de Josep Maria Esclusa

El seu llegat inclou 5.750 negatius de temes diversos, que conformen "una de les agrupacions documentals més importants" de la comarca. Jesús Fierro i Maria Teresa Esclusa han signat aquest dimarts el contracte de cessió

21/09/2017 18:10

El president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, i Maria Teresa Esclusa han signat aquest dimarts el contracte de cessió en comodat del fons Josep Maria Esclusa Isús. El contracte formalitza tant la cessió i custòdia del fons com la utilització de la seva documentació amb finalitats d’investigació, recerca i difusió per part de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

El fons, que ha anat ingressant paulatinament a l’Arxiu Comarcal entre els anys 2011 i 2016, consta de 6.643 unitats documentals distribuïdes en 5.750 negatius fotogràfics en diferents formats (principalment 6x6 i pas universal) 1.012 positius paper en blanc i negre, 865 diapositives (color), 1 casset, 12 documents en paper, 2 llibres i 1 retall de diari.

L'abast cronològic predominant de la documentació cobreix el període comprés entre les dècades de 1950 a 1990, aproximadament. A data de la signatura del present contracte, un 92% de la documentació ja està digitalitzada i s'ha lliurat una còpia a la seva propietària, Teresa Esclusa. La finalització del procés de digitalització està previst abans de la segona quinzena del mes de novembre de 2017.

Josep Maria Esclusa (Castellciutat, 1924-la Seu d’Urgell, 2004) va estudiar al col·legi de la Salle de la Seu i va dedicar bona part de la seva vida professional al servei de la Cooperativa Cadí (entre 1944 i 1989). Destacà en el terreny de les seves aficions per ser una persona polifacètica que el portà a cultivar la pintura, el dibuix, l’escultura i la música, però on veritablement va excel·lir va ser en el camp de la fotografia dedicació que el portà a formar part de la històrica Agrupación Fotográfica Seo de Urgel.

És precisament la seva passió per la fotografia el motiu pel qual el fons Josep Maria Esclusa ha esdevingut una de les agrupacions documentals en aquest terreny més importants de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, des del punt de vista del seu contingut i la més important des de la perspectiva de la seva qualitat artística. La rellevància del conjunt documental rau, segons expliquen des de l'Arxiu, en factors com ara "l’àmplia distribució geogràfica dels motius fotografiats, que abasten la Seu d'Urgell principalment, però també molts altres nuclis i àrees geogràfiques d'interès de la comarca i de la resta del Pirineu; una variada i rica temàtica que inclou espais urbans -carrers, edificis, empreses, monuments, fires i mercats, principalment de la Seu d'Urgell-, retrats de persones i de grups de diferents col·lectius i classes socials -primeres comunions, amics, enllaços matrimonials, eclesiàstics- o elements rurals i etnològics -paisatges, pobles, utillatge, oficis, indumentària.

Una qualitat fotogràfica excepcional que el va fer mereixedor de l'atorgament de diferents premis tant a nivell individual com en la seva condició de membre de l'extinta Agrupació Fotogràfica de l'Alt Urgell. Finalment, també representa una font inqüestionable per a l'estudi d'aspectes com ara el despoblament, la transformació de l'Església després del Concili Vaticà II, la transició de la vida rural a la modernitat o bé els canvis en el paisatge motivats pels canvis tecnològics, les comunicacions i les formes de producció.

En vida, les imatges de Josep Maria Esclusa han il·lustrat, en solitari o en col·laboració amb altres fotògrafs com Manel Duat, un nombre destacat de publicacions com es el cas, per exemple, dels programes de la Festa Major de la Seu d’Urgell, fulletons i articles turístics sobre l’Alt Urgell i llibres especialitzats de temàtica diversa. Entre aquests hi ha alguna de les memòries de la companyia PEUSA (1989).

Des de l’ingrés de la documentació a l’Arxiu Comarcal, a partir de l’any 2012 i en espera de la realització d’una gran exposició temàtica prevista pel mes de setembre de 2018, alguna de les seves imatges s’han utilitzat puntualment en exposicions (La Seu d’Urgell today & before, 2013) o bé en publicacions relatives a la Cooperativa del Cadí (Domènec Moliné Nicola. Els seus escrits i la Cooperativa del Cadí, 2015), la producció de formatge (Muntanyes de formatge, 2016) o retrospectives fotogràfiques sobre la Seu d’Urgell (La Seu d'Urgell. Recull gràfic 1879-1974, 2015).

D’altra banda, la qualitat artística de l’obra fotogràfica de Josep Maria Esclusa el va fer mereixedor de diversos premis i guardons entre els quals destaca el de la I Biennal de Fotografia de Barcelona de l’any 1985 atorgat per un prestigiós jurat integrat per l’arquitecte Oriol Bohigas, el poeta Joan Brossa i el fotògraf Francesc Català Roca.

  • Jesús Fierro i Teresa Esclusa signen la cessió a l'Arxiu del Fons Josep M. Esclusa (Foto: Julio Quílez)
    Jesús Fierro i Teresa Esclusa signen la cessió a l'Arxiu del Fons Josep M. Esclusa (Foto: Julio Quílez)
  • Josep Maria Esclusa Isús, l'any 1955 (Foto: Fons J.M. Esclusa)
    Josep Maria Esclusa Isús, l'any 1955 (Foto: Fons J.M. Esclusa)

Mostrar formulari de contacte