Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell exposa un fons de fotografies en 3D de l'Alt Pirineu i Aran

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell exposa un fons de fotografies en 3D de l'Alt Pirineu i Aran

Les imatges estereoscòpiques van ser preses per Josep Forns durant els anys 20 i 30 del segle XX i es conserven al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
Fotografia estereoscòpica de Josep Forns (Foto: Gencat)
04/06/2019 14:25

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acull fins al 4 d’agost l’exposició "El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella", que permet veure algunes de les imatges en 3D que aquest fotògraf barceloní va prendre de l’Alt Pirineu, l’Aran i Andorra entre el 1920 i 1930. La mostra, comissionada per Xavier Goñi, busca la divulgació i restitució de la memòria fotogràfica de la serralada pirinenca i es podrà veure a les sis comarques al llarg dels propers mesos.

L’estereoscòpia o imatge tridimensional és una tècnica que es va inventar a finals del segle XIX i que, en la seva modalitat més senzilla, consisteix en prendre dues imatges lleugerament diferents en 2D d’un mateix objecte i presentar-les juntes, de manera que l’ull humà les fusiona i crea una il·lusió de profunditat.

El fons fotogràfic de Josep Forns es troba dipositat al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i l’integren més de 2.000 plaques estereoscòpiques, part de les quals corresponen a indrets de l’Alt Pirineu, l’Aran i Andorra, captades els anys 1924, 1930, 1933, 1934 i 1935. Les imatges s'han de veure amb unes ulleres especials.

Projecte conjunt

L’exhibició de part d’aquest fons és fruit d’un projecte conjunt del mNACTEC; de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat; de la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran; la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat i l’Ecomuseu de les valls d’Àneu com a Museu de Suport Territorial.

Mostrar formulari de contacte