Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell reedita 'Narieda', el quadern de vida fet per infants de Fígols a la dècada de 1930

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell reedita 'Narieda', el quadern de vida fet per infants de Fígols a la dècada de 1930

En col·laboració amb els veïns s'ha recuperat dos exemplars de la revista, publicats l'any 1936, que mostraven la implantació del mètode Freinet a l'escola rural del poble. Les còpies es distribuiran a la població aquesta diada de Sant Jordi
22/04/2021 12:05

'Narieda', una revista que infants de Fígols d'Organyà van publicar a mitjans de la dècada de 1930, en forma de quadern de vida, ha estat recuperada gràcies a la recerca de veïns del poble i a la implicació de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. El resultat s'ha presentat aquest dimecres, a les portes de Sant Jordi, i els habitants de la població urgellenca en podran gaudir a la diada d'aquest divendres, dia 23, atès que se n'ha imprès còpies per distribuir-les.

Concretament, s'ha reeditat de manera íntegra dos quaderns que van ser publicats l'any 1936, en el marc de la II República i pocs mesos abans de l'esclat de la Guerra Civil. Són el números 3 (gener/febrer) i el número del mes de maig del "segon any" de publicació, cosa que fa pensar que la revista es va començar a editar l'any anterior, 1935. Cada quadern constava de 14 pàgines, escrites tant en castellà com en català, en una època -la de l'escola de la Generalitat republicana- en què per primer cop en dècades es va poder començar a recuperar la presència de la llengua catalana a l'àmbit educatiu. Una recuperació que va quedar novament escapçada les dècades següents pel règim dictatorial de Franco, que va tornar a imposar la prohibició del català i dels mètodes educatius renovadors.

També s'ha recuperat un fragment del número 10 de la revista 'Colaboración. La imprenta en la escuela', de gener de 1936, en el qual es feien ressò d'aquest projecte i elogiaven la iniciativa endegada des d'aquella escola rural, que llavors ja es presentava com una alternativa als mètodes de col·legis situats en zones urbanes.

Documents de valor "excepcional"

El director de l'Arxiu Comarcal, Julio Quílez, assegura que "aquests dos quaderns són excepcionals" i dóna molt valor a la troballa, que qualifica de "tresor". Quílez remarca que aquests documents són "un testimoni molt important del mètode Freinet de renovació pedagògica que va tenir molta importància durant la II República espanyola". El sistema havia estat desenvolupat a l'escola rural francesa pel pedagog i sindicalista occità Célestin Freinet (1896-1966). A Catalunya es va implantar sobretot a la província de Barcelona, però també a la de Lleida, en poblacions com Fígols. A més a més, el primer exemplar recuperat és inèdit, atès que és l'únic del qual se'n té constància que s'hagi conservat, mentre que del segon només en consta una altra còpia localitzada a Olèrdola (Alt Penedès). Són també dels pocs testimonis que es guarden de la implantació del mètode Freinet a l'Alt Urgell i al Pirineu català.

L'alcalde de Fígols i Alinyà, Ignasi Finestres, ha valorat com "un plaer" que l'Ajuntament pugui donar suport a "un projecte que permet recuperar un fragment tan important de la història local". Finestres recorda que "la identitat no rau només en les pedres i el patrimoni, sinó especialment en les persones", i per això dóna molt valor a la possibilitat de reivindicar una publicació que van escriure i il·lustrar nens i nenes del poble d'ara fa més de vuitanta anys, que parlaven "amb un llenguatge molt proper i directe" de com era llavors la vida en aquest nucli de l'Alt Urgell.

Troballa en una maleta d'una casa familiar

Els quaderns els va trobar Mar Garcia ara fa tot just dos mesos, durant la restauració de la casa familiar Cal Borges -que ja havia començat anys enrere amb el seu company- i en unes maletes que ningú no havia tocat durant dècades. Quan finalment van obrir una de les maletes i hi van trobar aquestes publicacions, de seguida va copsar que mostrar-ho als veïns podria ser molt emocionant, perquè hi apareix el testimoni d'infants d'uns deu anys que avui són els pares o avis de molts dels habitants actuals.

Tot seguit, d'altres veïns i veïnes del poble es van implicar en el propòsit de divulgar la troballa. Mireia Tarrats, de l'associació Lo Caliu, es mostra satisfeta de la col·laboració perquè "tothom hi guanya" i agraeix la bona rebuda que va tenir també per part del Consell Comarcal i de l'Arxiu, que n'han fet possible la impressió.

Sobre aquesta col·laboració, el tècnic de Cultura del Consell Comarcal, Isidre Domenjó, conclou que l'actuació que s'ha fet "dignifica i posa en valor aquests documents i els posa a l'abast de tothom". Domenjó en destaca que repassar aquelles pàgines també ajuda a fer-se una idea "de com ha canviat el Pirineu en tot aquest temps".

Testimoni de la vida quotidiana a la comarca

Pel que fa al contingut, en els escrits d'aquests quaderns els infants hi reflectien la seva visió, molt directa i espontània, de la vida quotidiana d'aquella època tant al poble de Fígols com a la comarca. Hi apareixen referències, per exemple, a la celebració de Carnestoltes, els desplaçaments al mercat d'Organyà per vendre-hi aliments i ajudar així la família, la sega dels prats, el bestiar, la recollida d'olives o de llenya, els animals salvatges, la família, els espantaocells o bé les visites als parents.

Els textos anaven acompanyats d'il·lustracions fetes pels alumnes. També s'hi feia referència als agraïments cap a les persones o col·lectius que ajudaven a finançar l'edició d'aquesta publicació, que s'imprimia a l'escola mateix.

Exemplar de "Narieda"

  • Presentació de la reedició dels quaderns de vida 'Narieda', a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell
  • Portada, primeres pàgines i documents adjunts de l'exemplar del quadern 'Narieda' de gener-febrer de 1936 (Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell)

Mostrar formulari de contacte