Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal presenta els resultats de l'excavació de la façana nord de la Catedral de la Seu

L'Arxiu Comarcal presenta els resultats de l'excavació de la façana nord de la Catedral de la Seu

Aquest divendres, a les 8 del vespre, s'explicarà la troballa de restes del temple primigeni urgellenc, datades als segles V i VI. La conferència serà a càrrec dels arqueòlegs Walter Alegria i Òscar Augé
Restes dels S. V-VI del temple primigeni de la Seu d'Urgell (Foto: Walter Alegria)
24/10/2017 20:01

Aquest divendres 27 d’octubre, a les 8 del vespre, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acollirà una conferència en què es presentaran els resultats de l’excavació de la façana nord de la catedral, a càrrec de Walter Alegria i Òscar Augé, els dos arqueòlegs responsables de la intervenció.

L’excavació es dugué a terme l’any 2016, en el decurs de les obres de restauració del temple urgellenc, i en el context de la construcció d’un sistema de drenatge per acabar amb les humitats que afectaven aquest sector de l’edifici. Aquestes excavacions, malgrat el seu caràcter preventiu i, per tant força acotat a la superfície afectada per l’obra, van revelar una novetat important: l’existència d’una sèrie d’estructures que s’endinsaven per sota dels murs de l’actual temple del segle XII i que, a partir de l’estratigrafia i de datacions amb Carboni-14, van permetre datar-les entre els segles V i VI.

La coincidència d’aquestes dates amb les notícies més antigues que es coneixen sobre l’existència del bisbat d’Urgell permeten plantejar, a nivell d’hipòtesi, la identificació de les restes amb els estadis més primerencs de la seu urgellenca, encara en època romana, segons s’explicarà en la presentació del proper divendres.

L’activitat forma part de “Desenterrant el passat”, un cicle de conferències al voltant de l'arqueologia i la història de la comarca de l'Alt Urgell, organitzades pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch, l’edició de 2017 està dedicada molt especialment a la catedral de Santa Maria, la restauració de la qual té molt a veure amb l’obra de l’arquitecte i polític català.

Mostrar formulari de contacte