Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Històric Comarcal de Cerdanya comença a documentar el fons de fotografies de Josep Bosom

L'Arxiu Històric Comarcal de Cerdanya comença a documentar el fons de fotografies de Josep Bosom

Es preveu realitzar una exposició amb una part del valuós llegat d'imatges que va deixar el sacerdot escolapi

Puigcerdà - Travessia Volart (Fons Josep Bosom)
Puigcerdà - Travessia Volart (Fons Josep Bosom)
05/12/2014 16:44

L'Arxiu Històric Comarcal de Cerdanya ja ha ingressat els més de 9.000 negatius del fons fotogràfic de Josep Bosom. Aquest mes passat el president del Consell Comarcal cerdà, Ramon Moliner, i el provincial de l'Escola Pia de Catalunya, Jaume Pallarolas, van signar el convenir perquè les fotografies, de gran valor per a la comarca, es conservin a Puigcerdà.

La directora de l'arxiu, Erola Simón, creu que "és important que aquest arxiu estigui a Cerdanya, ja que Bosom era cerdà i aquí es podrà tractar de forma més propera i mostrar-ho a la gent". De fet, quan el fons ja estigui correctament documentat i guardat, es preveu fer-ne una exposició i no es descarta fins i tot editar-ne un llibre.

Josep Bosom va néixer a Guils de Cerdanya l'any 1910, era el tercer fill d'una família pagesa i va ser ordenat sacerdot a l'abril de 1936. Després de la Guerra Civil inicià la seva tasca docent a l'Escola Pia de Puigcerdà on va fer de mestre fins a la desaparició del centre, l'any 1972.

El pare Bosom va començar a fer fotografies a finals dels anys 40. Retratava el seu entorn més proper: els alumnes de l'Escola Pia, Puigcerdà i els paisatges de Cerdanya. Les seves imatges tenien un alt component artístic i estètic i eren molt populars entre la població de la comarca. Va fer nombroses exposicions al llarg de la seva trajectòria, una de les quals al Palau de la Virreina de Barcelona.

També cal destacar la seva traça per l'acoloriment manual dels negatius blanc i negre amb uns resultats molt singulars. A la seva mort a Alella l'any 1997, els negatius produïts al llarg de la seva vida va quedar a l'arxiu de l'Escola Pia de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte