L'Associació Cambuleta aprofita la Diada de Sant Jordi per reivindicar i divulgar el dialecte pallarès
L'Associació Cultural Cambuleta ha aprofitat la Diada de Sant Jordi per donar a conèixer els contes infantils en pallarès que edita i d'aquesta manera reivindicar l'ús del dialecte pallarès entre pares, professors i alumnes. Membres de l'Associació, a petició d'algunes escoles de la zona, han fet lectures dels tres contes editats; 'Cantallops', 'Un dia amb l'Àssua' i 'Lo padrí James'.
La professora del col·legi de la Pobla de Segur, Anna Canut, explica que aquests contes "són una bona eina tant per professors com per alumnes per conèixer i poder utilitzar, molt lèxic pallarès, que s'està perdent". Amb aquestes lectures els membres de Cambuleta busquen contribuir a evitar la desaparició del pallarès.
D'altra banda, la membre de Cambuleta. Eva Tarragona, diu que 'és una evidència que el dialecte pallarès s'està perdent, igual que passa amb la resta de variants dialectals, hi ha una tendència a la uniformització i l'estandarització, i vèncer aquesta inèrcia serà molt difícil'. Tarragona explica que 'és una llàstima que els mitjans de comunicació no apostin més per la diversitat lingüística.
El pallarès és un dialecte del català nord-occidental que es parla al Pallars Sobirà i al Pallars Jussà. Aquest dialecte, a més de diferents trets fonètics característics, disposa d'un vocabulari propi. Paraules com cambuleta ( tombarella), xinar (estirar els cabells), popar (mamar), furro (esquerp) o coça (guitza) es poden sentir en diferents converses del Pallars.