L'Associació de Micropobles lliura un projecte d'Estatut als grups del Parlament català
L’Associació de Micropobles de Catalunya ha lliurat aquest dimarts el projecte d’Estatut al grup parlamentari de Junts per Catalunya en un nou pas per a la seva aprovació definitiva al Parlament català. L’entitat de municipis creu que aquest text és bàsic per poder portar a terme alguns dels seus objectius més importants, com són revertir la despoblació en l’àmbit rural i fer efectius els principis de diferenciació i de suficiència financera (segons estableix l’Estatut de Catalunya). Prèviament, l’associació ja ha fet entrega del document als grups parlamentaris de la CUP i ERC, i ha sol·licitat reunir-se amb la resta de formacions.
En la reunió entre Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, i una representació de l’Associació de Micropobles, encapçalada pel seu president, Mario Urrea, s'han tractat les necessitats del món rural i s'ha manifestat la voluntat de treballar conjuntament per poder aprovar des del Parlament l’Estatut dels Micropobles, una eina que es considera "totalment necessària" per al món rural.
A Catalunya hi ha 342 micropobles, que acullen un 1,2% de la població (uns 89.000 habitants) i que cobreixen el 35% del territori. El document lliurat als grups parlamentaris, elaborat després d’anys de treball i de forma consensuada amb el territori i els municipis implicats, recull que els pobles petits tenen una realitat pròpia i requereixen una assignació preferent de competències, així com un equilibri en relació amb els recursos. El text advoca perquè se'ls garanteixi la igualtat material i es faci una memòria específica en els reglaments i projectes de llei.
En matèria econòmica i de finançament, l'Estatut contempla mesures com el desplegament de la fibra òptica, la necessitat d'evitar la inhabilitació d’empresaris locals per a la contractació menor i establir mesures sancionadores alternatives a les econòmiques. Entre d'altres accions, també destaca la cooperació del sector públic amb els micropobles, la unificació dels ajuts en un fons de lliure disposició, trams específics en les subvencions finalistes en concurrència competitiva i destinar un 5 per cent del Fons d'Habitatge a aquests nuclis. A més d'altres punts en matèria fiscal, el document preveu l'atenció específica als micropobles i la representació institucional d'aquests en aquells òrgans la competència dels quals és rellevant per a la preservació i desenvolupament d’aquests municipis.