Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Associació Catalana de Municipis guardona Josa i Tuixent als Premis Arrelament

L'Associació Catalana de Municipis guardona Josa i Tuixent als Premis Arrelament

L'Ajuntament rep el reconeixement per un projecte de creació d'un espai lúdic de salut i aigua amb serveis d'aromateràpia. El municipi de l'Alt Urgell treballa per recuperar-hi població

29/11/2022 12:45

L'Ajuntament de Josa i Tuixent ha guanyat un dels guardons de la segona edició dels Premis Arrelament, organitzats per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBGL). La principal entitat municipalista de Catalunya ha reconegut la tasca duta a terme pel consistori de l'Alt Urgell per repoblar el municipi.

Concretament, el projecte premiat s'anomena ‘Espai de salut i aigua de les trementinaires de la Vall de Tuixent-La Vansa’. Amb aquesta mesura, es vol crear un nou espai amb una zona lúdica i esportiva d’aigües, que inclourà serveis d’aromateràpia per vincular-lo així a un dels principals signes d'identitat del terme, com és la tradició en l'elaboració i venda d'herbes remeieres i aromàtiques.

Marta Poch, alcaldessa de Josa i Tuixent, ha recollit el premi en l'acte que l'ACM ha organitzat aquest dimarts al matí i que s'ha pogut seguir en línia. Poch ha agraït aquest premi -que és el primer que s'ha anunciat a l'edició d'enguany- i ha manifestat que "la innovació és important per no caure en la decadència". La també consellera comarcal ha avançat que "aquest espai de lleure és imprescindible al nostre municipi, de 120 habitants, per no haver de desplaçar-nos" i que alhora "enriqueix" l'oferta lúdica i turística local. Per això, la batllessa creu que és un model que "es podria traslladar a d'altres pobles petits".

Pel que fa als altres guardonats d'enguany, l’Ajuntament dels Garidells (Alt Camp) ha estat escollit pel projecte ‘La casa del castell, 1r habitatge públic dels Garidells’. L'objectiu és crear el primer habitatge públic del municipi, per donar-li major visibilitat i alhora potenciar turísticament el Castell i el seu entorn. L’Ajuntament de Caseres (Terra Alta) ha estat reconegut amb el projecte ‘Reforma d’un edifici per a la implementació d’un alberg’. En aquest cas, volen rehabilitar un edifici per destinar-lo a un ús residencial públic en modalitat alberg, en aquest municipi de poc més de 200 habitants.

Finalment, el quart guardó ha estat per al Consell Comarcal de les Garrigues, que durà a terme el projecte ‘Noves oportunitats sostenibles i digitals per generar activitat econòmica i ocupació a les Garrigues’. L'ens vol "dotar d’eines els agents locals per desenvolupar una taula de treball i de debat sobre el futur empresarial de la comarca". Aquests premis els han recollit respectivament l'alcalde dels Garidells, Marc Bigordà; el batlle de Caseres, Manuel Palau, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó.

L'acte de lliurament l'ha introduït la vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull, que ha celebrat el fet que "els projectes representen la voluntat i esforç dels municipis per minvar el despoblament" i que "aporten el veritable sentit de pertinença". Tot seguit, el director de l'FTBGL, Lluís Corominas, ha recordat que ara fa tres anys la fundació que gestiona "va començar un treball a favor de l’arrelament" i que per això impulsen aquests premis "amb l’objectiu d’exemplificar bones pràctiques i com a prova pilot per a altres governs locals que vulguin desenvolupar projectes semblants".

La cloenda ha estat a càrrec de la secretària general de l'ACM, Joana Ortega, que ha destacat que "aquests projectes innovadors contribueixen a l'esperit comú de facilitar que la gent visqui on vulgui" i que, alhora, tota la població pugui "gaudir dels espais del nostre país amb igualtat de condicions i amb tots els serveis".

  • Lliurament dels 2ns Premis Arrelament, que han concedit el premi principal a Josa i Tuixent (Foto: ACM)
    Lliurament dels 2ns Premis Arrelament, que han concedit el premi principal a Josa i Tuixent (Foto: ACM)
  • Intervenció de Marta Poch a l'acte de lliurament dels Premis Arrelament (Foto: ACM)
    Intervenció de Marta Poch a l'acte de lliurament dels Premis Arrelament (Foto: ACM)

Mostrar formulari de contacte