L'atenció a les persones o la indústria agroalimentària, entre els sectors que poden generar ocupació al món rural
També es consideren nous jaciments econòmics les noves tecnologies, la producció energètica, el turisme o l'aigua Un estudi encarregat per la Fundació del Món Rural al grup de recerca en desenvolupament de la UAB s'ha presentat aquest dimecres a Lleida
La indústria agroalimentària, l'atenció a les persones, les noves tecnologies, la producció energètica (com l'aprofitament de la biomassa), el turisme o l'aigua són alguns dels sectors que poden generar noves oportunitats d'emprenedoria i de creació d'ocupació al món rural català. Així es desprèn d'un estudi que ha encarregat la Fundació del Món Rural (FMR) al grup de recerca en desenvolupament rural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El document s'ha presentat aquest dimecres a Lleida.
Els resultats també posen de relleu que les comarques rurals amb una economia més diversificada, així com les empreses mitjanes que han apostat per la internacionalització "són les que millor estan suportant la crisi econòmica".
Una de les autores de l'estudi, Lourdes Viladomiu, explica que el turisme, tot i que ja s'ha explotat molt, "encara té moltes possibilitats". De l'agroindústria indica que "hauria de millorar i ampliar els canals de comercialització". Destaca el potencial de l'aprofitament de la biomassa i d'altres activitats relacionades amb la cura de l'entorn natural o l'oci.
El director general de la Fundació del Món Rural, Jordi Sala, ha destacat que l'anàlisi 'Creació d'empreses i noves oportunitats d'ocupació en zones rurals: Detecció de nous jaciments i eines de finançament' ha intentat determinar les oportunitats de negoci que es poden generar a les comarques més rurals "davant el problema de l'atur que viu el país".
Així mateix, ha reclamat una major coordinació de les diferents línies d'ajuts per part de les diferents administracions per fer front a la manca de finançament per part de la banca. Tot i això, ha subratllat l'existència d'ajuts i d'instruments de crèdit oficial que estan essent poc utilitzats. És per això que ha instat l'administració d'ampliar la tasca de divulgació d'aquests entre els emprenedors.
L'estudi recomana impulsar la cooperació entre administracions locals, especialment en les àrees de promoció econòmica; canvis jurídics i administratius que agilitzin la creació d'empreses; i que les eines de suport i finançament a la creació d'empreses s'orienti cap als sectors o activitats que puguin generar major ocupació al territori. A més, s'apunta al fet que cal que les polítiques d'empresa afavoreixin la consolidació empresarial al territori. També sol.licimés accions per fomentar l'esperit emprenedor en totes les etapes educatives i impulsar plans formatius en temes de gestió i comercialització per a persones emprenedores.