Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Audiència condemna Fernando Blanco a 5 anys de presó i Marga Garau a 3 anys i mig

L'Audiència condemna Fernando Blanco a 5 anys de presó i Marga Garau a 3 anys i mig

La sentència també els obliga a pagar les costes del judici i a indemnitzar els afectats per l'estafa amb les donacions suposadament destinades a la malaltia de la seva filla. L'escrit conclou que no hi havia risc imminent i que la nena no va rebre cap tractament a Houston
Fernando Blanco i Marga Garau, durant el judici a l'Audiència de Lleida, el mes passat (Foto: ACN)
07/11/2018 12:45

L'Audiència de Lleida ha condemnat per "estafa continuada agreujada" Fernando Blanco i Marga Garau, als quals considera responsables d'haver fet servir la malaltia rara de la seva filla menor d'edat, Nadia, com a engany per aconseguir diners de tercers en concepte de donacions. La sentència, que de moment no és ferma, estableix per a Blanco una pena de cinc anys de presó i una multa de 3.000 euros; i per a Garau, tres anys i mig de presó i una multa de 2.400 euros.

L'escrit, al qual ha tingut accés l'ACN, considera acreditat que ambdós es van enriquir amb una quantitat acreditada que xifra en 402.232 euros, si bé la investigació dels Mossos d'Esquadra apuntava que haurien recapatat més d'1,1 milions d'euros. A més a més, la parella haurà de pagar les costes del procediment, incloses les de l'acusació particular. La resolució del tribunal els condemna també a fer front a una indemnització per a cadascuna de les persones perjudicades que havien presentat denúncia, pel seu engany com a responsables civils.

La sentència judicial considera provat que els ara condemnats són pares d'una de menor que pateix tricotiodistrofia, malaltia genètica de les catalogades com 'rares' que provoca alteracions cutànies, oftalmològiques i trastorn del desenvolupament i del llenguatge en un context d'intel·ligència límit. Tanmateix, remarca que el grau en què la nena pateix la malaltia és "sense risc vital imminent". El jutge conclou que, tot aprofitant aquest fet, Blanco i Garau “van ordir un pla per obtenir un lucre patrimonial il·lícit, constituint l'Associació Nadia Nerea per a la tricotiodistrofia i malalties rares de les Balears, figurant als seus estatuts com a president de la mateixa l'acusat Fernando Blanco i com a tresorera l'acusada Margarita Garau”.

El relat de fets provats detalla que entre els anys 2010 i 2016 “els acusats van acudir en diverses ocasions a diferents programes de televisió i van concedir entrevistes a diversos mitjans escrits de comunicació, sent moltes les vegades en què apareixien en companyia de la menor interactuant-hi”. I que “a través dels mitjans no només oferien explicacions de la malaltia de Nadia, sinó que també manifestaven que necessitaven diners per a la investigació i per sufragar els elevats costos de falsos tractaments i intervencions quirúrgiques a l'estranger que necessitava la petita". Hi afegeixen que "en algunes ocasions arribaven a afirmar, també falsament, que això era necessari per superar el risc imminent de mort en què es trobava la menor, sent facilitat a través dels mitjans el número de compte corrent per fer donacions per a tal finalitat”.

Estafa a l'Alt Urgell

La Secció Primera de l'Audiència ha entès que "la mateixa dinàmica comissiva, amb aprofitament de la malaltia de la seva filla, la van utilitzar els acusats per enriquir-se il·lícitament quan van arribar a la localitat de Figols i Alinyà (Alt Urgell) procedents de les Balears, al començament de l'any 2013". A l'inici del curs escolar 2013-2014 l'acusat es va reunir amb els pares de l'escola en la qual havien inscrit la seva filla, a Organyà, i els va explicar la malaltia que afligia la menor i els problemes, tractaments, intervencions i costos que li generava, repartint-los fullets de l'Associació en els que constava un número de compte corrent.

Després d'aquesta inicial reunió, els acusats van anar més enllà per captar l'empatia i sensibilització del col·lectiu al seu favor i incrementar les donacions, "arribant a afirmar falsament que Fernando Blanco es trobava afligit per un càncer de pàncrees i també que la menor corria un risc imminent de morir, necessitant per això una operació urgent a Houston d'elevat cost dinerari, la qual cosa tampoc era certa”.

En la sentència judicial es considera acreditat que “les esmentades maniobres van aconseguir efectivament el seu objectiu, sensibilitzant de tal manera a pares i veïns de la comarca i localitats pròximes que van donar lloc a l'inici d'una sèrie de campanyes de recaptació de fons per a la menor, tals com tómboles, subhastes d'objectes cedits per famosos, venda de participacions de loteria i recaptació de diners mitjançant guardioles repartides per diferents llocs, sent ingressades les respectives recaptacions en el compte bancari de l'Associació facilitada pels acusats, i en algunes ocasions entregades en metàl·lic als mateixos”.

La versió dels acusats, afirma la sentència, “encara que legítima i lògicament exculpatòria, no ha aconseguit tanmateix convèncer a la Sala, sent la mateixa clarament desmuntada a través del resultat de l'abundant i contundent prova de càrrec practicada en el plenari, davant l'escassa i no concloent prova de descàrrec presentada per les defenses”. A més a més, el tribunal afirma que "no va percebre cap aportació especialment rellevant per donar llum sobre els fets, evidenciant-se, a través de la prova practicada i de la mecànica comissiva, que Margarita actuava de comú acord amb el seu espòs, coneixent la il·licitud de l'activitat que estaven duent a terme i participant voluntàriament de la mateixa".

Possibilitat de recurs

Aquesta sentència, detalla l'Audiència, no és ferma i admet recurs davant de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un termini de deu dies des de la seva notificació.

Mostrar formulari de contacte