L'Audiència de Lleida arxiva la causa contra els vuit mestres de la Seu denunciats per tractar els fets de l'1-O
La sala conclou que els casos exposats no són constitutius del "delicte d'odi" que els demandants atribuïen als docents. Al febrer ja s'havia descartat la denúncia per a sis dels docents, de tres escoles diferents, que han expressat la satisfacció pel sobreseïment
L'Audiència de Lleida ha acordat el sobreseïment lliure de la causa penal contra els vuit professors de la Seu d'Urgell que van ser acusats d'un delicte d'incitació a l'odi pel tractament que van fer a classe dels fets de l'1-O. La interlocutòria del tribunal provincial, a la qual ha tingut accés l'ACN, conclou que els fets denunciats no són constitutius del delicte que s'imputava als docents.
El passat mes de febrer, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell ja va arxivar provisionalment la causa penal contra sis dels vuit mestres i va mantenir obertes les diligències a dues professores de Primària del col·legi Mossèn Albert Vives, a les quals ara també se'ls ha arxivat el cas. La investigació va continuar, el passat 11 d'abril, amb la realització de les proves pericials a dos dels cinc nens que presumptament es van veure afectats pels comentaris dels docents.
Segons l'Audiència de Lleida, els comentaris "desafortunats" que es poguessin fer després de l'1-O o el fet que, fins i tot, s'arribés a produir "algun incident aïllat" no es poden considerar constitutius d'un delicte d'odi. Concretament, conclou que "no tenen a veure amb una promoció directa o indirecta a l'odi, incitada des del centre o els seus docents". En aquest sentit, considera que cal valorar el context en què suposadament es van produir i detalla que cal tenir en compte que un dia abans es van registrar "greus incidents" sense que aquests "poguessin ser aliens als menors".
Convivència a les aules normal
La interlocutòria també fa referència a les investigacions dutes a terme pel departament d'Ensenyament arran dels fets, de les quals explica que van determinar que la convivència a les aules era normal. A més, també afirma que alguns pares dels menors que presumptament es van veure afectats pels comentaris que van denunciar van declarar que els seus fills "no tenien cap problema amb els seus companys, ni amb els professors" i que anaven als seus centres amb total normalitat. Finalment, també detalla que l'informe que recull els resultats de les proves pericials que es van practicar el passat 11 d'abril a dos menors "no diu el contrari".
La sala conclou, per tant, que no s'ha produït cap delicte d'odi ja que aquest "requereix que existeixi un grup discriminat o amenaçat" i que, en tot cas, caldria contextualitzar els fets com una "extralimitació" en el dret de la llibertat d'expressió. Per aquest motiu, ha acordat el sobreseïment lliure per als vuit professors acusats, els quals, en la seva declaració, van negar els fets.
Les investigacions es van iniciar arran de les denúncies presentades per alguns pares d'alumnes de l'escola Albert Vives de la Seu d'Urgell, els quals van dir que els seus fills havien escoltat a classe que "la Guàrdia Civil és dolenta" o que "els Mossos d'Esquadra defensaven a la gent". La direcció general de la Guàrdia Civil va decidir comprovar si aquests fets s'havien produït en altres centres educatius de la capital alturgellenca, com La Salle o el Pau Claris. Segons fonts fiscals, la decisió de l'Audiència es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, extrem que de moment la Fiscalia de Lleida està valorant.
Satisfacció a l'escola Mossèn Albert Vives pel sobreseïment lliure
Des del col·legi Mossèn Albert Vives de la Seu d'Urgell han rebut amb "satisfacció" la interlocutòria de l'Audiència de Lleida en la que s'ha dictaminat el sobreseïment lliure de la causa, segons ha comentat a l'ACN el seu director, Isidor Alberich. El mestre urgellenc ha afirmat que, amb aquesta decisió, "es tanca el malson amb el que hem viscut durant nou mesos" i ha remarcat que dins el centre no hi ha cap mena de conflicte a les aules i que els alumnes hi venen "contents". Alberich ha assenyalat que continuaran duent a terme la seva tasca com han fet fins ara, tot i que ha explicat que durant aquest temps s'han sentit "vigilats i assetjats". Els docents valoren l'arxivament com un element que els aportarà "tranquil·litat" i els ajudarà a oblidar uns fets que, segons ha manifestat el director del centre educatiu, els han suposat "una càrrega".
Per la seva banda, l'advocat de la directora i una professora de l'escola Pau Claris de la Seu d'Urgell, Jaume Ribes, també ha valorat positivament a l'ACN el fet que l'Audiència hagi acordat el sobreseïment lliure, revocant així l'arxiu provisional que va dictaminar el jutge instructor per les seves representades i quatre docents més. També ha destacat el fet que la interlocutòria pot servir de "referència" per a d'altres casos similars, tenint en compte l'aproximació que fa sobre el delicte d'odi. En aquest sentit, ha incidit en el fet que aquesta el diferenciï del que és la llibertat d'expressió. Ribes remarca "que els denunciants no són un grup amenaçat ni discriminat que pugui ser víctima d'aquest delicte".
Quim Torra defensa els mestres
L'arxivament de la denúncia també l'ha valorat aquest dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra. Tot referint-se precisament a la notícia publicada per RàdioSeu, Torra ha expressat "l'enhorabona" pel fet que s'hagi desestimat la reclamació i ha defensat que "les escoles del nostre país fan una feina excepcional i treballen per a fer ciutadans crítics, ben educats, solidaris i ben preparats". El nou dirigent del Govern hi ha afegit que "tan sols hi ha una cosa és més important per a aquest país que les escoles: els nostres mestres", als quals els agraeix "la feina i el compromís".