Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Audiència decreta presó comunicada sense fiança per a Sandro Rosell i Joan Besolí

L'Audiència decreta presó comunicada sense fiança per a Sandro Rosell i Joan Besolí

La interlocutòria considera que hi ha "risc de fuga" per la dimensió dels presumptes delictes. La jutge deixa en llibertat els seus socis Andreu Ramos i Shane Ohanessian

Registre policial al domicili de Sandro Rosell, aquest dimarts (Foto: ACN)
Registre policial al domicili de Sandro Rosell, aquest dimarts (Foto: ACN)
25/05/2017 17:50

La jutge de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a l’expresident del Futbol Club Barcelona, Sandro Rosell, i el seu soci andorrà Joan Besolí. La magistrada considera que hi ha "risc de fuga per la gravetat dels delictes, per risc de destrucció de proves i per reiteració delictiva". Segons l’escrit de la jutge, els cinc detinguts "formaven part d’una organització criminal d’àmbit transnacional que es dedicava a blanquejar diners procedents de comissions il·lícites" derivades de la venda dels drets d'imatge de la selecció del Brasil per part de l'aleshores president de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Texeira.

L'Audiència Nacional ha acordat deixar en llibertat Shane Ohanessian i Andreu Ramos, veí d'Alàs i Cerc i cunyat de Besolí. Tots dos hauran de comparèixer cada mes davant el jutjat, alhora que se'ls ha establert la prohibició de sortir de l’estat espanyol i la retirada del passaport. La dona de Rosell, Marta Pineda, ha quedat en llibertat amb càrrecs però sense mesures cautelars.

Abans de coneixer-se l'odre de la jutge, l’advocat de Sandro Rosell, Pau Molins, ha assegurat que l'exdirectiu "ja ho va explicar tot" aquest dimecres en dependències policials i que aquest dijous "ho torna a explicar" a l'Audiencia. Molins ha assegurat que Rosell "està bé" i que no té "cap preocupació especial" pel cas, alhora que confia que amb les actuals diligències "tot quedi aclarit".

Segons la interlocutòria de Lamela, Ricardo Teixeira hauria venut els drets d’imatge del màxim organisme del futbol brasiler a una societat àrab radicada a les Illes Caiman, anomenada International Sports Events. Tot plegat a través d’una xarxa de societats i comptes amb seu al Principat d’Andorra. La magistrada precisa que Teixeira, en la seva condició de president de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), va signar un contracte amb International Sports Events, amb seu a les Illes Caiman, el 26 de novembre de 2006 pels drets de 24 partits amistosos de la selecció de futbol del Brasil. El dirigent brasiler va posar com a condició el pagament de més de 8,3 milions d'euros a ell i de més de 6,5 milions euros a Sandro Rosell, sense el coneixement de la CBF.

El cobrament de la quantitat assignada a Ricardo Teixeiria s’hauria fet a través de societats ubicades a Andorra propietat de Sandro Rosell i del seu soci Joan Besolí. Des d’aquestes societats, Rosell hauria transferit posteriorment els diners a l’expresident de la CBF. Per cobrar la seva part, l’exdirectiu barcelonista hauria percebut cinc transferències per una quantitat total de 6.580.000 euros de diverses societats radicades a Suïssa, propietat d’International Sports Events.

Rosell hauria mirar de justificar el cobrament d’aquests diners davant l’Agència Tributària atribuint les transferències a la venda d’una societat seva, la libanesa Sports Investments Offshore SAL, administrada per Shane Ohannessian, ciutadà libanès amic de l’exdirectiu del Barça. Segons la jutge, aquesta persona hauria actuat en qualitat de testaferro de Rosell i la seva dona, Marta Pineda, per encobrir l’operativa de blanqueig d’uns diners procedents d’una comissió il·lícita per la venda dels drets d‘imatge de de la Federació Brasilera de Futbol. Finalment, la interlocutòria precisa que Rosell va realitzar un seguit d’operacions financeres entre el 2007 i el 2011 amb l’objectiu d’ocultar la verdadera procedència i titularitat dels fons per un import total de 14.973.328 euros.

D’altra banda, la jutge atribueix a Joan Besolí la participació en la constitució i administració de diverses empreses de l’entramat societari creat per la canalització de fons de distinta procedència.

Finalment, la jutge Carmen Lamela argumenta la presó provisional de Rosell i Besolí assegurant que "no tenen un especial arrelament al territori espanyol", que tenen "facilitat per viatjar i viure temporalment en diferents indrets del món" i que s’ha constatat que tenen "facilitat per obtenir favors en països de fora de la Unió Europea". La magistrada diu que s'ha d'afegir la gravetat de les penes que se’ls hi poden imposar, fins a 9 anys per blanqueig i 8 per pertinença a organització criminal.

També afegeix que amb la presó preventiva es vol evitar que destrueixin o ocultin proves dels delictes imputats, tenint en compte que la investigació encara està oberta. A més, considera que existeix risc de reiteració delictiva, ja que els dos investigats operen dins un grup organitzat de persones que també són investigades per altres països per activitats semblants.

Mostrar formulari de contacte