Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern garanteix que l'aranès manté el ple caràcter de llengua vehicular en l'ensenyament

El Govern garanteix que l'aranès manté el ple caràcter de llengua vehicular en l'ensenyament

Vilagrà nega que hi hagi cap "retrocés ni regressió" amb la nova llei del Parlament consensuada pel PSC, ERC, Junts i ECP. Aquesta setmana passada el Conselh Generau ha aprovat una declaració que rebutja el paper que es dóna a la llengua aranesa en l'educació no universitària
Ple del Conselh Generau d'Aran, aquest divendres passat (Foto: CGA)
11/07/2022 19:29

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha assegurat aquest dilluns que l'aranès manté plenament el caràcter de "llengua vehicular" d'ensenyament a la Val d'Aran, tal com preveu la Llei d'Educació de Catalunya. Vilagrà ha tramès una carta explicativa a la sindica d'Aran, Maria Vergés, després que divendres passat el Conselh Generau va aprovar per unanimitat una declaració institucional en què rebutja el tracte que rep l'aranès en la llei sobre l'ús i aprenentatge de les llengües oficials en l'educació no universitària.

La representant del Govern ha negat que hi hagi "retrocés, ni regressió" amb la nova llei, aprovada al Parlament pel PSC, ERC, Junts i ECP, i rebutja igualment la idea que s'hagi introduït "cap canvi que vagi en perjudici del caràcter de l'aranès com a llengua vehicular". A la carta, Vilagrà recorda a Vergés que va ser precisament el Grup Parlamentari Socialista "qui va suggerir que no s'havia d'incloure l'aranès com a llengua vehicular a la llei aprovada pel Parlament el 9 de juny". Cal recordar que el Conselh Generau d'Aran està governat amb majoria absoluta per Unitat d'Aran, formació associada al PSC.

L'escrit, que ha estat elaborat pels serveis jurídics del Departament de la Presidència, apunta que malgrat el "silenci de la Llei en aquest punt", l'aranès manté plenament el caràcter de llengua vehicular de l'ensenyament, tal com preveuen expressament la Llei d'educació de Catalunya, la Llei de l'occità –aranès a l'Aran– i el Decret llei 6/2022, de 30 de maig, pel qual es fixen els criteris aplicables a l'elaboració, l'aprovació, la validació i la revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius, normativa a la qual la Llei 8/2022 remet també de forma expressa en la seva disposició addicional.

Vilagrà també indica a la síndica, que tal com assenyala, el Decret llei aprovat aquest juny pel Govern reconeix expressament el caràcter vehicular de l'aranès, en la disposició addicional tercera. Una solució, apunta, que no segueix una Llei que no ha estat impulsada pel Govern ni, de forma aïllada, per les forces polítiques que li donen suport, sinó per quatre grups parlamentaris: el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem,

Per tot plegat, Vilagrà afirma que "sense desconèixer la dificultat per reobrir aquesta qüestió al Parlament", després de les dificultats que hi va haver per aprovar la Llei amb un ampli consens, "la possibilitat de promoure una modificació puntual sempre està oberta".

Mostrar formulari de contacte