Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ecomuseu recupera i comercialitza objectes i estris pirinencs de mitjans del segle passat

L'Ecomuseu recupera i comercialitza objectes i estris pirinencs de mitjans del segle passat

10/09/2009 10:12

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, està portant a terme la recuperació d'objectes de la vida quotidiana que van desaparèixer durant la dècada dels anys 50-60 del segle passat. Es tracta d'articles de terrissa, fusta, cistelleria i tèxtil. Des de L'Ecomuseu, a través de la creació de la marca 'Patrimoni del Pirineu', s'opta per donar suport a artesans, a les seves produccions de qualitat, i a la recuperació d'antigues produccions, peces i decoracions que havien caigut en l'oblit. Segons informa l'ACN, la terrissa ha estat l'eix d'aquesta marca i comercialitza estris com vaixelles de dol, pitxelles de vi, recollidors d'oli,  cistelles, mantes, les tradicionals soperes, estalvis, cullerots de boix o castanyoles.

La vaixella de dol és molt fosca i està decorada amb la lletra M com a símbol de la mort. S'han fet reproduccions de les antigues produccions pirinenques de la Seu d'Urgell, Rialp, Salàs de Pallars, Pont de Suert i Castellciutat. Alhora, s'ha impulsat la recuperació d'antigues produccions de fusta i cistelleria. De fusta, s'han fet estris de cuina com cullerots i culleres per recollir l'oli de les paelles que al ser de boix no les ratllen, objectes per fer dissenys a les coques i als pans o les castanyoles, que al segle passat se'n trobava a moltes cases del Pirineu fetes a la zona i no provinents de d'altres zones d'Espanya, com podria semblar. De fusta també s'han recuperat els salers.

Jordi Abella, responsable de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, explica que de forma prèvia a la comercialització de les peces "s'ha fet una labor molt interessant de recuperar fotografies antigues dels terrissers i restes d'antics tallers i de les seves produccions". La documentació ha servit de model per recuperar formes i decoracions. "Tenir la peça original va molt bé per prendre mesures i copiar la decoració", explica Abella. Per Abella, "és tan important la seva conservació com la recuperació de la seva funció original".

Jordi Abella recorda que des de l'Ecomuseu es certifica que els productes que es comercialitzen tenen una relació amb el territori, bé perquè els articles els fan artesans de la zona amb tècniques ancestrals o perquè són reproduccions de peces que han quedat en desús i que antigament s'usaven. La voluntat de la recuperació de totes aquestes peces és "dignificar el patrimoni que hi havia antigament a les cases amb la recuperació dels usos tradicionals". Abella afirma que es recupera tant la seva funció com la seva estètica original.

La Quadra de Carma, a Esterri d'Àneu, és una antiga quadra rehabilitada que l'Ecomuseu l'ha convertit en un espai de coneixement i promoció del patrimoni cultural pirinenc. Aquest espai és la part visible d'un ampli projecte de desenvolupament local que vol promocionar i potenciar les diverses artesanies que històricament s'han produït i s'estan produint en tot el Pirineu.

Mostrar formulari de contacte