Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'economia de l'Alt Pirineu i Aran va créixer un 2,6% al 2015

L'economia de l'Alt Pirineu i Aran va créixer un 2,6% al 2015

L'increment es va produir sobretot a la Val d'Aran, amb un 4,8%, i a la Cerdanya, amb un 4%. Per sectors, augmenta l'activitat dels serveis (4,3), la indústria (0,4) i la construcció (0,2) i retrocedeix l'agricultura (-0,6)
Alt Pirineu i Aran (IDAPA)
23/11/2016 12:50

L'economia de la regió de l'Alt Pirineu i Aran va créixer un 2,6% l'any 2015, segons les dades que s'han fet públiques de l'Anuari Econòmic Comarcal, que edita cada any CatalunyaCaixa. Tanmateix, la xifra presenta contrastos, ja que el creixement va estar molt focalitzat en les comarques amb més pes del sector turístic, com són la Val d'Aran i la Cerdanya, mentre que l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà van registrar creixements més moderats i, a l'altre extrem, l'Alta Ribagorça va tenir una tendència lleugerament negativa.

Per sectors, els serveis van empènyer novament l'economia pirinenca amb un creixement del 4,3%, una dada important tenint en compte que el sector terciari representa el 57,9% de l'activitat de la regió. Per contra, la indústria va tenir un modest augment del 0,4% (lluny de la mitjana catalana del 2,7%), a causa de la lleugera davallada de les produccions energètiques. El mateix va passar amb la construcció (0,2%), mentre que l'agricultura i la ramaderia va tornar a retrocedir (-0,6%). Per pes econòmic, la indústria representa el 29% de l'activitat de l'Alt Pirineu; la construcció, el 5,5%, i el sector primari, només el 3,2%.

Concretament, l'Aran va ser la cinquena comarca on més va augmentar el PIB l'any passat (4,8%), només superada per Osona (6%), la Ribera d'Ebre (5,8%), la Garrotxa (4,9%) i el Baix Llobregat (4,8%). Entre les deu millors comarques també hi apareixen el Moianès (4,8), el Vallès Oriental (4,6), el Vallès Occidental (4,4), el Gironès i el Baix Ebre (4,3).

De la seva part, la Cerdanya ocupa la dotzena posició del conjunt de Catalunya, amb un creixement també per sobre de la mitjana (4%). Entre les quinze millors comarques de l'any passat també hi figura el Berguedà (3,7). A la cua de la taula, en canvi, hi apareix l'Alta Ribagorça (-0,1%).

La Catalunya Central lidera el creixement

El creixement de l'Alt Pirineu durant el 2015 se situa vuit dècimes per sota de la mitjana catalana, que finalment va ser del 3,4%. Per regions, el millor comportament el va registrar la Catalunya Central (4,3%), seguida de les Terres de l'Ebre (4,9), les comarques de Girona (3,8), l'àrea de Barcelona (3,3) i el Camp de Tarragona (3,3). Per contra, el pla de Lleida va experimentar el creixement més modest del país (2,3%), per sota de les comarques pirinenques.

El director de l'Anuari i catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, augura que aquest 2016 que és a punt de finalitzar el creixement haurà estat similar al del 2015, "amb taxes a nivell català del 3,6% o 3,7%". Mirant cap al 2017 i 2018, Oliver creu que les xifres de creixement europeu fan pensar que l'economia catalana patirà un alentiment d'aquesta expansió, cap al 2,5%, però en tot cas això perllongaria la fase d'expansió que es va iniciar a la primera meitat del 2014.

Malgrat les bones xifres, Oliver ha admès que els estralls de la crisi, en especial en els àmbits industrial i de la construcció, van ser tan "intensos" que quan s'acumula el creixement dels darrers dos anys i mig, encara s'està lluny dels registres assolits a principi de la crisi, i el mateix succeeix en termes d'ocupació. Tot i que les xifres d'afiliació han augmentat aquest 2015, Josep Oliver preveu que encara falten quatre o cinc anys per recuperar els estàndards que s'havien perdut inicialment des del 2007.

Mostrar formulari de contacte