L'educació en català a Catalunya Nord compleix 30 anys amb més demanda que oferta
Aquest curs l'Escola La Bressola compleix 30 anys oferint ensenyament en català a la mainada de Catalunya del Nord. Els alumnes dels vuit centres Bressola superen ja la xifra de 700, dels quals prop de 100 corresponen a ensenyament secundari. Un dels col.legis és a Cerdanya, concretament al poble de Càldegues, a prop de Puigcerdà. I hi ha l'objectiu d'obrir-ne un altre a Font-romeu.
Si fa trenta anys la llengua catalana s'associava al passat, avui no para de créixer l'interès de moltes famílies nord-catalanes perquè els seus fills l'aprenguin. Es trenca així el tòpic que no hi ha demanda d'ensenyament en català. Prova d'això és que, segons La Bressola, cada any hi ha entre 150 i 200 alumnes que es queden sense poder estudiar en català per manca de places. El seu director, Joan-Pere Le Bihan, atribueix aquest èxit al fet que La Bressola no només atrau famílies amb consciència catalanista, sinó que s'ha convertit en un referent de qualitat educativa per a tota mena de famílies. I en un model per a l'obertura d'escoles bilingües a d'altres territoris de l'Estat francès.
Le Bihan subratlla que "l'escola Bressola ha anat creixent malgrat l'aïllament, els sabotatges i l'oposició dels partits polítics". Per superar aquests entrebancs, l'entitat demana el suport econòmic de la resta dels Països Catalans, ja que un dels inconvenients actuals és el d'assumir els 500.000 euros anuals que costa el personal no docent. El Govern francès, de la seva part, paga els sous de la majoria de mestres. Segons Le Bihan, amb els recursos adients podrien arribar a tenir fins a 3.000 alumnes.
El director de La Bressola insta a "ensorrar la frontera mental" que encara hi ha entre el nord i el sud de Catalunya per aprofitar les noves oportunitats que ofereix l'Europa sense fronteres.