L'embassament d'Oliana és al 54% de capacitat; i el de Rialb, al 24,5%
Entre els dos ara emmagatzemen prop de 145 hm3, una xifra millor que la d'ara fa un any però encara lluny de les cotes màximes. A Pallars Jussà, Sant Antoni arriba al 66%
L'embassament d'Oliana ha començat el 2024 amb unes reserves de 45,7 hectòmetres cúbics; és a dir, un 54,2% de la seva capacitat total, que és de 84,3, segons les dades que actualitza diàriament la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Tot i ser un volum inferior al d'ara fa una setmana (-2,7), quan va arribar a 48,4, ara disposa de 10 Hm3 més que els que hi havia ara fa just un any, quan estava a només 34,8.
Aigües avall, la presa de Rialb disposa ara mateix de 98,8 Hm3. Tot i ser un volum força superior al d'Oliana, és encara molt baix per la seva capacitat total, de 403,6 Hm3, i per això, el seu percentatge de reserva encara no arriba ni a una quarta part (24,5%). Malgrat això, la seva evolució recent ha estat positiva, tant respecte de la setmana passada (+7,1 Hm3) com respecte d'ara fa un any (+61,1). El gener de 2023, el macroembassament situat entre l'Alt Urgell i la Noguera amb prou feines guardava 37,7 Hm2; és a dir, només un 9,3% de la capacitat, uns 15 punts menys de la seva capacitat actual.
Amb tot plegat, entre Oliana i Rialb ara sumen prop de 145 Hm3, que equival a gairebé el 30% de la seva capacitat conjunta, que ascendeix a uns 488 Hm3. Una situació lleugerament millor que la de mesos enrere, però encara molt lluny d'arribar a un volum de reserves òptim.
El pantà d'Escales, al 70%
D'altres embassaments catalans de la conca de l'Ebre també han millorat lleugerament la seva situació respecte d'ara fa un any, tot i que alguns han perdut una mica de reserva la darrera setmana. A la Noguera Pallaresa, el de Sant Antoni (Talarn) emmagatzema prop de 150 Hm3 dels 226 que pot albergar i, per tant, està al 66%, amb 27 Hm3 més que al gener de 2023.
A la Noguera Ribagorçana, el pantà de Santa Anna és a 120,8 (51,1% de capacitat). El d'Escales és a 107,5 (70,6%), 25 hectòmetres més que ara fa un any. I el de Canelles, a 135,5; en aquest cas, només un 19,9% de la seva capacitat, que és de 679.
La conca de l'Ebre recupera reserves però segueix per sota la mitjana
A nivell més general, la suma de les desenes d'embassaments de la conca de l'Ebre acumulen unes reserves totals de 4.851 hectòmetres cúbics d'aigua, un 62,2% de la seva capacitat total, segons informa la CHE. Es tracta d'una xifra lleugerament inferior a la registrada ara fa una setmana, quan van marcar el pic més alt de l'any hidrològic en curs (4.888,7 Hm3), però molt millor que la d'ara fa un any, quan les reserves marcaven el seu mínim del període quinquennal 2019-2023, amb només 3.468 H,3 (44,5%).
En tot cas, la Confederació recorda que les reserves encara continuen per sota de la mitjana d'aquests darrers cinc anys, que ha estat de 5.024 (64,4%). La baixada de volum embassat més destacada és la que registra el pantà més gran, el de Mequinensa, que si bé es manté en un 81,9% de la seva capacitat -amb 1.124,5 hectòmetres cúbics- en perd 37,65 respecte fa una setmana. El de Riba-roja, amb 200,8 hectòmetres cúbics, se situa en un 95,8%, guanyant 5,81 Hm3.
Les conques internes catalanes, amb només un 17% de reserva
Mentrestant, en canvi, les conques internes catalanes -on s'hi concentra la immensa majoria de la població de Catalunya- segueixen en una situació crítica i les reserves de què disposen a data d'avui són de només un 17% (uns 117 Hm3), segons el càlcul fet per l'Agència Catalana de l'Aigua a través del seu Visor de la Sequera.
Pel que fa a les zones més a prop de l'Alt Urgell, tot el nord i l'oest del Berguedà es manté en situació d'"excepcionalitat", com també ho està l'alt Ter (Ripollès i Osona). De la seva part, la conca del Cardener (Solsonès i part del Bages) ja és en "preemergència", la mateixa situació en què es troba tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona i tota la franja litoral des del Garraf fins al Baix Empordà, a més de l'àrea urbana de Girona. Tots aquests sectors depenen en bona part d'embassaments com els de Sau, Susqueda i la Baells, que segueixen presentant volums força baixos.
D'altra banda, la serra de Prades i bona part de l'Alt Empordà ja han entrat a l'última fase, la d'emergència. Per contra, el Camp de Tarragona i la desembocadura del Ter només estan en fase d'alerta (nivell 2 sobre 5), i l'entorn de l'Estany de Banyoles és l'única zona de les conques internes que està en situació de plena normalitat (nivell 1).
-
La cua de l'embassament d'Oliana, a Coll de Nargó (Foto: arxiu)
-
Presa de Sant Antoni, a Talarn (Foto: ACN / arxiu)
-
Estat actual de la part central de l'embassament de la Baells, molt per sota de la seva capacitat màxima (Foto: RàdioSeu)
-
Evolució de les reserves de les conques internes catalanes al llarg del 2023 (ACA)