Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'enganxada de cartells dóna el tret de sortida a la campanya de les eleccions municipals a la Seu d'Urgell

L'enganxada de cartells dóna el tret de sortida a la campanya de les eleccions municipals a la Seu d'Urgell

En el primer dia d'activitat, Compromís advoca per "activar la Seu i recuperar la il·lusió i generar inversions". Junts planteja "mà ferma contra les ocupacions conflictives" i aprofitar la nova llei del Parlament. ERC farà un porta a porta i situa l'oferta cultural i d'oci com a eix principal. La CUP organitza un acte per defensar el Centre de Recerca de la Llet i el Formatge
12/05/2023 18:40

Aquest divendres ha començat la campanya per a les eleccions municipals, amb la tradicional enganxada de cartells a mitjanit, just a l'hora d'inici del període que tenen els partits per donar a conèixer les seves propostes. A la Seu d'Urgell, tal com és habitual, aquest acte s'ha dut a terme al passeig Joan Brudieu, on hi han coincidit els quatre grups municipals que han conformat l'Ajuntament al llarg d'aquesta darrera legislatura.

El cap de llista de Compromís, Joan Barrera, ha explicat al primer dia de campanya els seus “cinc eixos bàsics” per “activar la Seu”. En primer lloc, “cuidar la Seu”, perquè considera que “una ciutat que no es cuida no té futur”. Barrera proposa un “pla de Xoc de neteja i manteniment de l’espai públic, buscant sempre l’excel·lència”. El segon punt és crear una “oficina de reactivació econòmica” per “posar fi a les traves burocràtiques” i perquè l’Ajuntament sigui “un facilitador d’inversions, no un obstacle”.

En tercer lloc, l’alcaldable de Compromís es mostra d’acord amb impulsar un nou polígon industrial i també defensa “augmentar les relacions amb Andorra per crear sinergies positives per ambdós costats de la frontera”. Quant al turisme, proposa un Pla Estratègic que valoritzi el Centre Històric, a més d’”impulsar de debò” la candidatura de la Catedral a Patrimoni de la Humanitat i apostar pel comerç al centre de la ciutat. En aquest punt, també volen “iniciar una modernització de l’eixample, amb carrers que donin prioritat als vianants”.

Finalment, en educació i l’esport, com a “elements dinamitzadors de la ciutat”, tot consolidant la formació universitària amb INEFC Pirineus i l’impuls de nous cicles formatius per “generar una població jove d’entre 300 i 400 estudiants”. Paral·lelament, aposten per l’organització d’esdeveniments esportius nacionals o internacionals, a més de posar en valor l’entorn natural.

Junts planteja “mà ferma contra l’ocupació” aprofitant la nova llei que permet als ajuntaments actuar en propietats de grans tenidors que no hi reaccionen, perquè les ocupacions “alteren la convivència, generen inseguretat i provoquen alarma social”. Aquesta llei l’ha aprovat recentment el Parlament a proposta de JxCat.

L’alcaldable Jordi Fàbrega, acompanyat de l’exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró, recorda que aquests anys “hem tingut una problemàtica greu amb màfies que s’aprofiten de la vulnerabilitat”, en al·lusió a les “ocupacions delinqüencials que ha patit la ciutat”. El candidat subratlla que “amb moltíssima feina discreta, i treball amb Mossos i Policia Municipal, s’ha anat solucionant”. Així, “s’ha aconseguit reduir un 80% els pisos ocupats, alhora que s’ha disminuït la conflictivitat”. 

Junts aposta per seguir així, fent valer la llei que permet a l’Ajuntament denunciar l’ocupació. Ciuró, que afirma que Fàbrega “té al cap i al cor la Seu”, remarca que quan era consellera hi havia molts alcaldes “de tots els colors polítics” que li transmetien preocupació per les ocupacions. Per això, en sortir del Govern, Junts va impulsar la modificació del Codi Civil que ara permet als ajuntaments actuar quan els  grans tenidors no responen. Fàbrega hi ha afegit que, a més, així els consistoris disposen de més habitatge social, perquè se’n fan càrrec per set anys, “sense necessitat d’aplicar mesures pròpies d’extrema dreta” com les que considera que proposava Compromís.

ERC durà a terme aquesta campanya, un "porta a porta" per tot el municipi. Ho ha anunciat el cap de llista, Francesc Viaplana, en el primer dia d’activitat, amb l’objectiu de fer “una campanya de proximitat” i dedicant menys protagonisme als actes de partit, on considera que “costa més que hi vingui la gent”.

Amb aquesta acció, l’actual alcalde i candidat a la reelecció espera “arribar a tothom en període de campanya, que és quan toca”. En aquestes visites, preveuen explicar els eixos de campanya. Tot plegat, simultàniament a l’enviament del seu programa electoral, que preveuen que aquest divendres arribi a totes les llars. Pel que fa a aquest programa, i tot i defensar aquests eixos, Viaplana ha dit que “no està dividit en blocs” perquè creuen en “polítiques transversals”.

Tot i això, el cap de llista ha destacat que com a primer eix del programa hi han situat l’oferta d’oci i cultura, perquè creuen que “no és un caprici sinó que és una eina fonamental i bàsica per a la cohesió social i per a l’arrelament al territori”. Segons Francesc Viaplana, “tot el que s’inverteix en cultura té un retorn enorme per a la ciutadania. Per això, Esquerra vol “seguir apostant per una programació de qualitat amb uns espais a l’alçada, per la qual cosa defensen la creació d’un teatre municipal, amb vocació comarcal.

La CUP comença la campanya amb un acte en què reivindicaran la creació d'un Centre de Recerca i Desenvolupament de la Llet i el Formatge. Aquest divendres al vespre (19.00 h), a la Sala de la Immaculada, organitzen organitza un debat en què volen contraposar-lo al 'Hub' tecnològic que han consensuat la resta de grups municipals de l'Ajuntament. En el debat hi prenen part els caps de llista del partit a la Seu, Bernat Lavaquiol, i a Oliana, Arnau Quingles, juntament amb l'antropòleg i professor universitari José Mansilla.

El cap de llista de la CUP, Bernat Lavaquiol, planteja “escollir entre dos models: el que s’ha fet fins ara", que considera "basat en pistes d’esquí i especulació urbanística", en referència al projecte de Jocs d’Hivern, l’Aeroport o el ‘Hub’, o bé “un que potenciï l’agricultura i la ramaderia”, que creu que ha de “permetre el retorn del jovent que ha hagut de marxar a estudiar fora”.

En la primera jornada electoral, PP i VOX no han fet arribar informació als mitjans de comunicació locals sobre les seves propostes programàtiques.

  • Eleccions 2023 a RàdioSeu
  • Penjada de cartells d’inici de campanya
  • Penjada de cartells d’inici de campanya

Mostrar formulari de contacte