Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les administracions acorden revisar les mesures per foragitar óssos conflictius als Pirineus

Les administracions acorden revisar les mesures per foragitar óssos conflictius als Pirineus

Generalitat, Conselh Generau i els governs aragonès i espanyol reconeixen "dèficits" en les mesures de control d'exemplars com Goiat i Cachou. Tot i això, de moment descarten la petició del territori d'expulsar aquests plantígrads, quan és a punt de començar la hibernació
Intervenció per canviar el collar de seguiment a l'ós Goiat, l'any passat (CGA / arxiu)
09/10/2019 13:05

La Generalitat de Catalunya, els govern aragonès i espanyol i el Conselh Generau d'Aran i han aquest dimarts acordat revisar el protocol per foragitar els ossos "amb actitud reiteradament depredadora" als Pirineus. En una reunió a Madrid, les parts implicades han constatat que cal millorar "dèficits" que té l'actuació de les administracions quan es produeixen atacs a bestiar de forma reiterada per part d'un mateix exemplar, com ha passat amb els casos dels ossos Goiat i Cachou. T

Tot i això, de moment encara no s'ha pres cap decisió sobre l'expulsió immediata d'aquests exemplars, que és el que demanen els habitants de les zones afectades. Una mesura que ara ja esdevé difícil d'aplicar a curt termini, tenint en compte que és a punt de començar l'època d'hibernació.

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha explicat que la trobada ha servit per posar en comú la necessitat de corregir la segona fase del Protocol d'intervenció amb ossos als Pirineus, que són les "tàctiques d'aversió" per espantar ossos amb comportaments "anòmals". A banda, les parts han conclòs que cal constituir equips d'intervenció per fer un "seguiment constant" tant "temporal com físic" dels ossos conflictius.

Calvet ha explicat que a Catalunya ja hi ha dos equips d'intervenció però l'Aragó no n'ha constituït cap. Això fa que quan els ossos passen a territori aragonès es deixi de fer un seguiment del seu comportament, la qual cosa dificulta detectar si l'os fa el nombre d'atacs que marca el protocol perquè sigui extret del medi. També passa quan l'exemplar passa als Pirineus francesos. Hi ha tres fases al protocol: La primera serveix per detectar exemplars amb comportament anòmal, la fase dos per implementar tàctiques d'aversió per espantar-los i la tercera ja és la d'extracció del medi.

El síndic d'Aran, Paco Boya, ha explicat que hi ha "colls d'ampolla" al protocol que no permeten prendre decisions. "Revisar el protocol és molt important perquè ens marca quines actuacions podem fer", ha afirmat Boya, que ha remarcat que la revisió hauria de permetre que "quan arribi el moment d'actuar de forma decisiva davant un os que tingui un comportament anòmal" no costi tant prendre les decisions sobre l'extracció dels exemplars problemàtics.

Segons el dirigent aranès, la fase dos els "encalla" i és en realitat un obstacle a l'hora de prendre la decisió d'extracció dels ossos. Per això, espera que revisar-ho serveixi per millorar "l'agilitat i la capacitat" de gestionar la problemàtica que afecta especialment els ramaders de la zona. Boya ha assegurat que el compromís al qual s'ha arribat és treballar de forma "immediata" en aquesta millora. El síndic també ha apuntat que cal incloure el territori en la gestió del procés.

Mostrar formulari de contacte