Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les altes temperatures fan que l'ós bru ajorni la hibernació

Les altes temperatures fan que l'ós bru ajorni la hibernació

Tècnics de seguiment del Parc Natural de l'Alt Pirineu han observat els darrers dies exemplars en moviment a Lladorre. El Departament de Territori lliura a ramaders de la zona nous gossos protectors per prevenir atacs dels plantígrads
Exemplars d'ós bru a Lladorre (PN Alt Pirineu)
13/01/2016 19:42

L'equip de seguiment dels óssos bruns al Pirineu han pogut enregistrar aquests dies imatges d'una femella amb tres cadells nascuts l'any 2015. Les gravacions, fetes els dies 8, 11 i 12 de gener al terme municipal de Lladorre, mostren l'exemplar Caramellita, que ja va ser observada i gravada durant maig de 2014. En aquesta època de l'any tota la família hauria de trobar-se hivernant dins d'una cova, a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu, però, segons apunten els tècnics, les bones temperatures i la poca quantitat de neu caiguda han fet que hagi retardat la hibernació. En els vídeos s'observa com els quatre óssos remenen el terra buscant els últims aglans disponibles.

Com la hibernació dels óssos no és total, com sí quee passa amb d'altres mamífers com les marmotes o els lirons, és possible que l'hagin començat però que, pel temps benigne i la disponibilitat d'aliment, s'hagin despertat i sortit per menjar i caminar. Quan comencin les nevades definitives tornaran a reprendre la hibernació.

D'altra banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha cedit dos cadells de gos de protecció de ramats a ramaders del Parc Natural de l'Alt Pirineu, en col·laboració amb la fundació Accionatura, amb finançament de la Fondation Ensemble. El mastí dels Pirineus havia estat utilitzat tradicionalment pels ramaders per evitar atacs de depredadors salvatges, com l'ós bru o la guineu. Ara, també serveixen per foragitar gossos assilvestrats. La Generalitat de Catalunya facilita la donació gratuïta d'aquests gossos en zones de risc de depredadors. En total, el Govern n'ha cedit 69 a tot Catalunya des de l'any 1998.

A banda del pagament dels danys ocasionats per l’ós,  hi ha un programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus ramats de manera que puguin aplicar-se mesures efectives de protecció i vigilar-los quan pasturen en zones amb presència d’ós bru. A banda, també es duu a terme el control i el manteniment dels vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d’explotacions apícoles contra possibles predacions.

Mostrar formulari de contacte