Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les baixes temperatures nocturnes afecten la temporada de bolets de primavera al Pirineu

Les baixes temperatures nocturnes afecten la temporada de bolets de primavera al Pirineu

Tot i que les darreres setmanes han estat molt bones pel que fa a pluja, el contrast en els termòmetres està fent que la producció dels boscos sigui força menor de la prevista. L'IEI n'organitza una exposició

Mostra de bolets de primavera, a la seu de l'IEI (Foto: ACN)
Mostra de bolets de primavera, a la seu de l'IEI (Foto: ACN)
21/05/2024 10:35

La temporada de bolets de primavera al Pirineu ha començat "molt fluixa" a causa de la normalització de les temperatures, que molts dies estan sent fins i tot per sota de l'habitual. Així ho han assegurat els membres de la societat micològica de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), en el marc d'una exposició de bolets que han organitzat a la seu de la institució, a Lleida, i que arriba a la 26a edició.

Casimiro Duaigües, membre de la secció, ha explicat a l'ACN que malgrat que aquest any sí que està sent força bo pel que fa a pluja (tot trencant amb la sequera i la calor inusual dels dos anys anteriors), ara per ara "no surten gaires bolets". I dels que són comestibles, els que més predominen són el moixernó i el bolet de neu. Els altres, afirma, "no han acabat de fructificar", sobretot les carreretes, que són dels més característics d'aquests mesos. Per això, la majoria d'espècies que es poden veure en aquesta exposició són no comestibles. La mostra de l'IEI dura només dos dies, aquest dilluns i dimarts, perquè els bolets exposats no aguantarien més hores en condicions sense mesures de conservació. 

Duaigües matisa amb les pluges de les darreres setmanes el més normal seria que la temporada fos molt bona, però aquesta vegada no ha estat així perquè les temperatures nocturnes a mitja i alta muntanya estan sent força baixes per l'època. Aquest contrast entre el dia i la nit impedeix que els bolets que haurien de sortir acabin fent-se grossos.

Precaució en el consum

Sobre els consells a l'hora de buscar bolets de primavera, l'expert de l'IEI alerta que cal anar amb precaució a l'hora de collir-los -per facilitar que en el futur en tornin a sortir- i sobretot consumir-los, perquè "molta gent es pensa que són immunes i després passa el que passa". Segons Casimiro Duaigües, de fet, "tots els bolets són una mica indigestos", en major o menor grau, i per això s'ha de vigilar amb la quantitat que se'n consumeix i amb el punt de cocció.

Com és tradició, de cara a la tardor es farà una altra mostra, però amb els bolets d'aquella època, que solen ser els més buscats pel gruix principal d'aficionats.

 

Mostrar formulari de contacte