Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les Botigues Museu de Salàs de Pallars incorporen una pastisseria

Les Botigues Museu de Salàs de Pallars incorporen una pastisseria

El nou espai s'ha habilitat gràcies a la donació de mobiliari que ha fet el centenari establiment Falgueras, de Vilassar de Mar. Se suma a d'altres locals com ara farmàcia, ultramarins, merceria, barberia i quiosc que conserven productes quotidians de dècades enrere
Sisco Farràs, a la nova pastisseria de les Botigues Museu de Salàs de Pallars (Foto: ACN)
11/08/2022 10:45

Les Botigues Museu de Salàs de Pallars han incorporat un nou establiment visitable: una pastisseria. Se suma a la farmàcia, l'estanc, la botiga d'ultramarins i colonials, la merceria, la barberia, el quiosc, la impremta i al cafè que ja en formaven part. Es tracta de nou comerços que recreen espais d'època a partir de béns de consum quotidians.

En el cas de la pastisseria, s'hi mostra tot allò relacionat amb el món de la xocolata, posant especial èmfasi a la part publicitària, i repassa marques històriques com ara Amatller, Juncosa o Matías López. Un maletí amb mostrari de tauletes de xocolata, un possible expenedor de cacau en gra del segle XVIII o l'origen del nom de les galetes Maria són algunes peces que s'hi pot veure.

En aquest espai també s'hi troben capses de galetes de pastisseries més locals, com ara les galetes Verdeny de Tremp o les Cortina de la Pobla de Segur.

Pastisseria Falgueras

L'origen del Museu Pastisseria es troba a la Pastisseria Falgueras de Vilassar de Mar (Maresme). Fundada l'any 1911 per Antoni Falgueras i Coll, aquesta botiga ha estat regentada per la família Falgueras de generació en generació fins a l'actualitat. La família, abans de la pandèmia, va fer un donatiu del mobiliari a l'historiador i col·leccionista Sisco Farràs, alma mater de les Botigues Museu de Salàs.

Farràs va acceptar la donació i va prometre que en uns dos anys muntaria la pastisseria museu. Aquest mes d'agost s'ha complert la promesa i els visitants de les botigues museu ja podran gaudir de la pastisseria Falgueras de Salàs de Pallars.

Nou establiments museïtzats

Sisco Farràs ha detallat a l'ACN que divideix els nou espais entre aquells establiments que venien exclusivament productes amb marca (ultramarins i colonials, farmàcia, estanc, merceria-perfumeria i quiosc i pastisseria) i els que utilitzen necessàriament alguns d'aquests béns de consum immediats amb marca per a oferir algun tipus de servei (barberia, cafè i impremta). L'ambientació d'aquests espais s'aconsegueix a partir del mobiliari, de l'exposició dels productes més representatius de cada període i de l'exhibició de cartells i altres elements publicitaris.

Aquest projecte proposa al visitant d'aquests espais un recorregut per cent anys de vida quotidiana, tot fent servir com a vehicle el poder evocador d'uns escenaris, uns productes i unes imatges que ja formen part de l'imaginari col·lectiu.

Aposta per l'ambientació de botigues d'època

Salàs de Pallars, a diferència de moltes poblacions, ha apostat per un model de museu menys conegut i explorat: l'ambientació de botigues d'època a partir de la recuperació i exposició dels béns de consum quotidians, generats des de la segona revolució industrial (segona meitat del segle XIX) fins a les acaballes del franquisme (finals de la dècada de 1970). La divulgació d'aquests béns es fa des del Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç.

 

Mostrar formulari de contacte