Les cases de turisme rural al Pirineu s'han més que doblat en vint anys
Al conjunt de la demarcació de Lleida n'hi ha gairebé 700, mentre que al 2002 eren unes 300. El Pallars Sobirà, el Solsonès i l'Alt Urgell concentren el 72% d'aquesta oferta
El president de la Federació de Cases Rurals de la demarcació de Lleida, l'alturgellenc Mario Mata, ha encapçalat aquest dimarts l'acte de celebració del 30è aniversari de l'entitat, que s'ha fet a la Pobla de Segur. Mata ha reivindicat els "punts forts" d'aquesta mena d'allotjaments, en un context d'augment d'altres opcions: en destaca la proximitat amb el client i el fet que els seus responsables exerceixen de "prescriptors d’un determinat territori". Segons ha dit el professional de Tuixent, els propietaris d'establiments rurals "contribueixen a l’arrelament territorial, cosa que no passa amb els allotjaments turístics", perquè per tenir una casa de turisme rural és condició indispensable viure a tocar del negoci.
El director del Patronat de Turisme de la Diputació, Juli Alegre, ha explicat que actualment aquest sector rep cada any uns 100.000 turistes, que fan més de 200.000 pernoctacions; és a dir, una mitjana de dues nits per client. Alegre també ha esmentat que el gremi genera uns 700 llocs de feina.
Casa Matevet de Garós, el primer establiment rural del Pirineu
A la taula rodona d'aquest dimarts s'ha explicat que la primera casa que va formar part de la Federació va ser Casa Matevet de Garòs, a la Val d’Aran. La responsable de l’allotjament, Tere Delupe, ha explicat a l'ACN que, a més a més, quan es van incorporar a aquest òrgan el seu establiment ja feia més de vint anys que funcionava, de manera que ja sumen més de 50 anys d'activitat turística.
Delupe ha narrat que van començar el negoci els seus sogres, que tenien una explotació ramadera de vaques i als anys 70 van tenir la idea de llogar una habitació com a complement a la pagesia. De mica en mica aquest complement va anar adquirint més importància i ara s’ha convertit en la seva activitat principal, tal com ha passat en aquests anys amb moltes altres cases de pagès que han pres aquesta decisió. Concretament, després de començar llogant habitacions ja van esdevenir un allotjament amb espais compartits i finalment es va remodelar en dues cases rurals independents.
Casa Matevet data de l'any 1912. I pel que fa a la clientela, Tere Delupe destaca que ara ja rep els fills i néts dels primers clients que van tindre. Ho atribueix a que la proximitat que ofereix un allotjament rural fa que els clients repeteixin, perquè hi troben una manera ideal de fer vida de poble per uns dies. Tanmateix, els clients han canviat molt des dels inicis de l’activitat: a les primeres dècades les estades eren de dues i tres setmanes i ara la més llarga és d’una setmana. També varia molt en funció de la temporada: a l'hivern vénen sobretot de Madrid, el País Basc o França, perquè molts d'ells aprofiten per anar a esquiar, mentre que a l’estiu són sobretot visitants de la resta de Catalunya o del País Valencià, que busquen el contacte amb la natura.
Després de Casa Matevet, el segon membre més antic de la Federació de cases rurals és un altre establiment aranès: Casa Rural Ramon, de Baish Aran. Els segueixen Casa Quintana, el Portal del Romànic, Casa La Comella, Casa Casolà, Casa Carlà i Casa Pernalle, totes a l’Alta Ribagorça. Del Pallars Sobirà, la més antiga és Casa Masover de Buira.