Les darreres glaçades afecten tota la producció de poma de muntanya del Pirineu i el Prepirineu
La calor inusual en ple hivern havia fet avançar la floració i aquest ha estat el principal factor que ha malmès la temporada. Els productors advoquen per potenciar el sistema de reg per aspersió a les seves finques
Fa 10 anys de la primera collita comercial de poma de muntanya del Pirineu. I en aquest temps han tingut temporades bones i d'altres de pitjors, però mai abans s'havien trobat amb un escenari com el que preveuen aquesta tardor. Els productors donen la temporada per perduda al 100%. Davant d'aquest escenari, Pintó subratlla el que per a ell és una evidència: "cultivar a muntanya és una autèntica heroïcitat". "A muntanya els factors són més severs que a la plana: els vents són més forts, les tempestes també ho són. Ens pedrega una mitjana de 5 vegades l'any, la fauna salvatge també ens afecta moltíssim. Tot té un grau més d'afectació que a la plana", afegeix.
Per lluitar contra episodis de glaçades com el d'aquest any, Pintó ha explica a l'ACN que la millor solució és implantar un sistema de reg per aspersió. El problema, diu, és que es necessita molt cabal d'aigua, 40 litres per hectàrea i segon, i, a més, és car. Un sistema que, a més, té la seva complexitat ja que, segons diu, no poden passar més de 40 segons a caure aigua sobre la poma. Tot plegat, fa que molts dels productors no puguin permetre's implantar-lo.
Poma de gran qualitat
Tot i això, Pintó assegura que "l'únic que ens fa continuar és la sort que el nostre producte és exclusiu". "Qui potencia totes les propietats organolèptiques de la poma és l'alçada i nosaltres som els que cultivem a més alçada de tot Europa, entre 800 i 1.400 metres d'altitud. Per tant, la nostra poma és la millor", conclou.