Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les eleccions al Parlament seran el 27 de setembre

Les eleccions al Parlament seran el 27 de setembre

Mas i Junqueras avancen que CiU i ERC concorreran en llistes separades i que mantenen el pacte de legislatura Alhora, les dues formacions prioritzaran l'acord mutu en la possible formació de nous governs municipals

Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya
15/01/2015 09:51

Les properes eleccions al Parlament de Catalunya seran el dia 27 de setembre. Ho ha anunciat aquest dimecres el president de la Generalitat, Artur Mas, a la sortida d'una reunió amb ERC i les entitats sobiranistes.

Durant la compareixença, Artur Mas també va detallar que CiU i ERC es presentaran amb llistes separades però amb un full de ruta comú que té com a eix principal que el poble català pugui decidir el seu futur i, si hi ha la majoria suficient, constituir un Estat català independent. Un full de ruta al qual s'hi poden sumar d'altres partits que es presentin als comicis.

Sobre aquest punt, a més a més, el president va avançar que "aquest clima d'acord s'estendrà també a les eleccions municipals", previstes pel 24 de maig, en el sentit que CiU i ERC prioritzaran el pacte postelectoral entre els dos partits en tots aquells ajuntaments on sigui possible. El portaveu d'ERC, Oriol Junqueras, ha confirmat aquesta intenció, si bé ha matisat que l'última paraula sempre la tindran els respectius grups municipals en funció de la sintonia que hi hagi a cada ajuntament.

Malestar a la Moncloa

En demanar-li per la reacció que pot tenir el govern espanyol a aquest avançament electoral, Mas va dir que "el que l'executiu de Mariano Rajoy hagués volgut és que no hi hagués hagut acord", i va reiterar la voluntat de diàleg de les institucions catalanes. De fet, al cap de poca estona Rajoy ja va reconèixer el seu malestar tot manifestant que aquesta convocatòria no li sembla "ni el millor ni el més positiu" i que no hi era favorable.

Artur Mas va remarcar el fet que la data de les eleccions serà just un any després que ell mateix signés el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre, com també que el primer dia de campanya coincidirà amb la Diada, l'11 de setembre. També va anunciar que el Govern i ERC reafirmen l'acord de legislatura signat fa dos anys i reactivaran les converses en els properes dies per aprovar els pressupostos.

Aquests darrers mesos es vol enllestir algunes lleis pendents que cal aprovar, com la de la Formació Professional o la de Simplificació Administrativa. S'ha afegit la de l'administració electoral, de tal manera que si no es pot aprovar una llei electoral per manca de majoria, hi hagi almenys una estructura bàsica per poder enfocar les eleccions catalanes.

CiU i ERC prioritzaran en els mesos que queden de legislatura els programes d'especial contingut social i educatiu, i s'iniciarà el proper curs aplicant la legislació catalana d'ensenyament en comptes de la imposada pel ministre José Ignacio Wert.

Mostrar formulari de contacte