Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les empreses de l'Alt Urgell constaten l'impacte de la crisi

Les empreses de l'Alt Urgell constaten l'impacte de la crisi

El sector confia en les prediccions de recuperació però lamenta els obstacles per obtenir crèdit Les patronals de la Catalunya interior debaten a l'Hotel El Castell la situació actual
Jornada Interempresarial a l'Hotel El Castell
26/11/2009 18:15

L’Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell (AEAU) fa un diagnòstic complicat de la situació econòmica actual a la comarca. Les empreses han posat en comú aquest dijous, a l’hotel El Castell, les idees per sortir de l’actual crisi, en unes jornades en les quals també hi van participar les entitats patronals de la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès i l’àrea de Cardona.

El president de l’AEAU, Jordi Grau, valora positivament “que el sector financer vegi que podem sortir de la crisi en poc temps”, però es mostra més prudent sobre aquestes prediccions. I és que un dels reptes actuals de la petita i mitjana empresa és obtenir més facilitats per a l’obtenció de crèdit per part de bancs i caixes, ja que estan creixent “els problemes de morositat i de finançament”.

Grau confirma que “la percepció actual és que el sistema financer està posant molts entrebancs” i defensa que “hi ha moltes empreses que pel fet d’estar endeutades no vol dir que estiguin en suspensió de pagaments, i els fa falta l’ajut de la banca, sobretot les empreses noves i que no comencen amb capital propi”.

A l’Alt Urgell la construcció és el sector que està patint més el context actual, però la indústria i el comerç també l’estan notant a causa del descens del consum.

Un dels ponents de la jornada, el cap de desenvolupament de negoci de La Caixa a Lleida, Carles Pujol, s'ha mostrat esperançat pels indicadors de recuperació que venen dels EUA, Alemanya i França, malgrat que a Espanya s’arrossegarà durant més temps el llast de la bombolla immobiliària. Pujol argumenta la retallada en la concessió de crèdits per l’aplicació del sistema de Basilea, que fa que “es miri les operacions amb més fredor i basant-se en la capacitat de retorn, amb una anàlisi més acurada”. Pel que fa a l’Alt Urgell i a la demarcació de Lleida, el responsable provincial creu que el fet que hi hagi una gran presència de l’empresa mitjana i arrelada al territori els permetrà sortir abans de la crisi.

Entre els ponents també hi ha hagut l’empresari alturgellenc Eloi Planes, conseller delegat de la multinacional Fluidra. Planes, originari d’Estamariu, ha estat convidat a presentar el model d’èxit de la seva empresa, amb seu a Sabadell i que té com una de les seves línies de negoci les piscines Astral Pool. Fluidra té actualment presència a més de trenta països i treballa en noves fórmules per a l’ús sostenible de l’aigua.

Un altre punt de debat de la jornada ha estat les problemàtiques derivades del fet d'estar lluny de l'àrea metropolitana. Jordi Grau manifesta que el fet d'estar lluny d'on hi ha els poders que prenen les decisions, juntament amb la manca d'infraestructures fa que per a aquestes comarques d'interior i de muntanya el repte per sortir de la crisi sigui encara més gran.

Mostrar formulari de contacte