Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les estacions d'esquí catalanes estrenen la temporada

Les estacions d'esquí catalanes estrenen la temporada

Masella, La Molina, Port Ainé, Espot, Boí Taüll i Vall de Núria han obert una part de les seves pistes aquest dimarts, a les portes del pont. En nòrdic, la majoria de complexos confien a poder tenir a punt els circuits abans de Nadal, tot i que alguns ja n'obren ara

05/12/2023 18:50

Bona part de les estacions d'esquí catalanes han estrenat la temporada conjuntament aquest dimarts. És el cas de Masella, La Molina, Port Ainé, Espot, Boí Taüll i Vall de Núria. De la seva part, Port del Comte i Vallter s'hi afegeixen aquest dimecres, primer dia del pont festiu de desembre.

En tots els casos, els complexos han obert amb una part reduïda de les seves pistes, les que han pogut condicionar gràcies a la neu caiguda els dies anteriors i a la innivació, afavorida per les baixes temperatures dels darrers dies i hores. Per exemple, a la Tosa d'Alp, on conflueixen La Molina i Masella, avui dimarts hi ha hagut temperatura àmpliament negativa tot el dia: la màxima ha estat de -5ºC i la mínima de -9. A la part alta d'Espot, S'han mogut entre -3,5 i -9; i a Boí Taüll, entre -4,5 i -9,5.

Tot i que encara hi ha moltes pistes per obrir, Masella preveu oferir ja aquests dies la totalitat del seu desnivell esquiable, que és d'uns 900 metres, de la cota 2.500 a la 1.600. A més a més, de cara a aquests dies festius, l'ocupació es situa en un 90% en els establiments que hi ha a peu de pistes. Des de l'estació han assegurat que els esquiadors venen amb "moltíssimes ganes" de gaudir de l'esport blanc i que les perspectives per Nadal són bones. La seva directora comercial, Maite Martí, ha admès per a l'ACN que enguany els ha costat més que altres anys començar la temporada, tenint en compte que molts anys són la primera estació dels Pirineus a obrir, però assenyala que les darreres hores ha nevat una mica i que les baixes temperatures han permès que ara la qualitat sigui "immillorable".

Així ho han corroborat els primers visitants. Un d'ells, Homero Herrera, ha assegurat que és dels qui sempre procura anar-hi des del primer dia i que en tenia moltes ganes. Herrera, en aquest sentit, assenyala que valora l'esforç que fa l'estació per poder obrir ja les pistes. Un altre aficionat, Jordi Rossell, també ha dit que tenia moltes ganes de gaudir de la neu i que tant el gruix com la qualitat és molt bona. "Esperant gaudir tota la temporada, com a mínim, com avui", ha conclòs.

Mentrestant, al peu del Pic de l'Orri, Port Ainé confia com la resta d'estacions a anar obrint més pistes al llarg d'aquesta setmana si les condicions metereològiques i d'innivació ho permeten. Gemma Tost, directora comercial de Ski Pallars, ha recordat que aquest primer dia els serveix per posar l'estació a punt i comprovar que tot funciona correctament. A partir d'aquest dimecres sí que hi haurà més afluència d'esquiadors i Tost espera que diumenge puguin fer un bon balanç del pont de la Puríssima.

Tot Nòrdic defensa la necessitat de poder innivar

Pel que fa a les estacions d'esquí nòrdic, tal com ja havia avançat el cap de setmana passat, Tuixent-la Vansa s'estrena aquest dimecres amb una traça a la base del Refugi de l'Arp per rebre els primers aficionats i oferir cursets d'iniciació i perquè tothom qui hi vagi gaudeixi de la neu. De la seva part, Virós-Vallferera obre l'àrea de raquetes. Tavascan, que preveia obrir la zona d'alpí, ho ha descartat de moment per manca de gruix i, per aquest mateix motiu, desaconsella fer-hi aquests dies esquí de muntanya. Així, Tavascan i la resta de complexos de Tot Nòrdic (Sant Joan de l'Erm, Lles de Cerdanya, Aransa i Guils-Fontanera) ofereixen aquests dies els seus altres serveis turístics al marge de l'esquí de fons.

En una entrevista a RàdioSeu, la tècnica de Tot Nòrdic, Imma Obiols, ha recordat que no és estrany que el sector no obri circuits encara pel pont de la Puríssima, perquè molts anys és una època en què encara hi poc gruix de neu i tampoc no disposen dels grans sistemes d'innivació amb què compten els dominis d'alpí. Obiols matisa que, evidentment, si poden tenir-los a punt per aquestes dates els suposa una gran satisfacció, perquè els permet arrencar en el moment en què hi ha més expectació per gaudir de la neu. Però en tot cas, la prioritat d'aquestes estacions és estar oberts per Nadal o les portes de Nadal, perquè aquesta sí que és una època molt important per a ells de cara a fer una bona campanya d'hivern. Ara confien en les nevades anunciades per aquest mes per poder assolir l'objectiu.

Per tal de garantir-ho, des de Tot Nòrdic defensen la necessitat de tenir una estructura, encara que sigui mínima, de producció de neu a cada estació. Imma Obiols remarca que mai no tindran instal·lacions com les de les àrees d'esquí alpí, però que darrerament tots els membres de Tot Nòrdic han fet el pas i "s'han equipat amb algun tipus de canons portàtils, de baixa o alta pressió". I és que ho consideren imprescindible "almenys per poder garantir l'obertura de les zones més baixes i que si neva una mica més amunt d'on tenim la base hi hagi el gruix suficient per poder arribar a les zones on hi ha neu". Obiols recorda que aquestes estacions "fan molts esforços per obrir ara i, si no neva prou, almenys poder garantir la neu a les bases de l'estació".

Les estacions s'alimenten de les seves basses i tenen el seu propi cicle d'aigua

En relació al debat que això genera actualment, aquests dies les estacions de Port Ainé, Espot, Baqueira Beret i Boí Taüll han exposat que la concessió d'aigua que tenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre és, entre totes quatre, de poc més de dos hectòmetres cúbics, cosa que equival al consum d'una població de 30.000 persones, i que és un límit que no esgoten mai. Un dels motius és que totes les estacions catalanes fan un ús "circular" de l'aigua i desvinculat de la xarxa general, perquè s'alimenten amb les seves pròpies basses: les omplen entre la primavera i la tardor amb el desgel i les pluges de les seves muntanyes, la transformen i quan s'acaba la temporada, amb el nou desgel, aquesta aigua torna al seu punt d'inici.

En la mateixa línia, des d'FGC han recordat que la ciutat de Barcelona consumeix en un sol dia la mateixa aigua que les sis estacions públiques catalanes en tot un any; i que, per tant, aquests complexos fan un ús de l'aigua ínfim si es pretén vincular-lo o equiparar-lo a les necessitats de les àrees urbanes on es concentra la immensa majoria de la població de Catalunya. Encara més si es té en compte que bona part de les estacions catalanes no formen part de les conques internes sinó de la conca de l'Ebre, i que per tant quasi totes elles no tenen cap vincle amb el cicle de l'aigua de Barcelona i Girona.

  • Estrena de la temporada d'hivern 2023-2024 a Port Ainé (Foto: ACN)
    Estrena de la temporada d'hivern 2023-2024 a Port Ainé (Foto: ACN)
  • Obertura de la pista Coma Oriola de Masella, aquest dimarts (Foto: ACN)
    Obertura de la pista Coma Oriola de Masella, aquest dimarts (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte