Les estacions d'esquí del Pirineu català han tancat definitivament la temporada 2023-2024 amb un balanç desigual. Les últimes a tancar pistes han estat Boí Taüll i Masella, que han allargat la campanya fins aquest diumenge dia 14. Tot i que s'ha aconseguit mantenir la presència d'aficionats, els problemes amb la neu que hi ha hagut en diversos moments de l'hivern han passat factura a una part important dels complexos, que s'han quedat per sota de la temporada passada i de les anteriors. Una situació que ha afectat especialment el sector de l'esquí nòrdic, que no disposa d'una estructura sòlida de producció de neu i encara depèn en bona part de la neu natural.
Pel que fa a la demarcació de Lleida (que concentra 11 de les 15 estacions catalanes), el conjunt de les estacions que en formen part ja han presentat dades: en total, han venut 1.430.000 forfets, cosa que representa el seu tercer millor registre històric. D'aquesta xifra, n'han puntualitzat que el gruix principal (1.055.041 forfets) correspon a Baqueira Beret, que ha viscut la millor temporada de la seva història pel que fa a afluència d'aficionats. La segueixen a força distància Boí Taüll, que ha venut 152.017 forfets, i Port Ainé, amb 121.007. De la seva part, Espot ha despatxat 65.445 passis; Port del Comte, uns 20.000; i Tavascan, 2.700.
El vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació, Juan Antonio Serrano, ha afirmat que malgrat totes les dificultats ha estat "una bona temporada" i ha volgut reivindicar que les estacions d'esquí segueixen sent "un punt important" no només en el turisme sinó en l'economia de la demarcació en general, especialment a l'hivern. Serrano creu que els resultats són bons si es té en compte que l'hivern ha estat marcat per pics de calor inusuals i pel fet que les nevades abundants van començar a arribar més tard del previst, cosa que no ha impedit que "les pistes hagin treballat per oferir el màxim de quilòmetres per esquiar", recorda.
Temporada discontínua a les estacions de fons
Quant a les estacions d'esquí de fons, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha informat que en conjunt han rebut uns 15.000 aficionats. Tal com ja havien avançat des de Tot Nòrdic, el sector s'ha vist molt afectat per la manca de neu al començament de l'hivern i només ha pogut funcionar a ple rendiment alguns caps de setmana, de manera discontínua, si bé ha aconseguit mantenir l'activitat entre setmana gràcies al programa Esport Blanc Escolar i a la presència d'altres grups d'escoles de la resta de Catalunya.
Sigui com sigui, les estacions que formen part de Tot Nòrdic han manifestat aquest hivern la necessitat urgent de dotar-se d'una mínima estructura de fabricació de neu, per almenys poder garantir l'activitat a peu de pistes en moments en què hi ha poc mantell nival, com ha passat aquest hivern. A tot plegat, enguany s'hi ha afegit el tancament temporal de Guils-Fontanera per temes administratius.
Més de 725.000 turistes a l'Aran
Aquestes bones sensacions al vessant occidental del Pirineu català també les reflecteix el balanç particular que ha fet Torisme Val d'Aran, que assegura que ha rebut fins a 726.958 turistes en tota la campanya d'hivern, entre el 25 de novembre i el 7 d'abril. Són uns 6.000 més que l'hivern anterior. A aquests visitants que hi han fet estada s'hi afegeixen els 269.445 "excursionistes"; és a dir, persones que hi han fet una estada d'un sol dia.
Juan Antonio Serrano hi afegeix que la dinàmica d'aquest darrer hivern demostra que cal mantenir l'aposta per continuar amb la inversió en la neu produïda, perquè en el context climàtic actual esdevé un element "bàsic" i perquè enguany, conclou, "s'ha demostrat que sense la innivació la temporada hauria estat molt menys atractiva i les xifres haurien estat molt inferiors". Així ho reflecteix la situació que han viscut les estacions de nòrdic. En contrast amb això, el també alcalde de Vielha ha remarcat que la temporada a les estacions d'alpí s'ha allargat fins als 135 dies, que és el període en què ha obert ininterrompudament Baqueira Beret: del 25 de novembre al 7 d'abril. Igualment, ha valorat que la campanya s'ha acabat amb bons gruixos, atès que fins la setmana passada encara hi havia 2 metres de neu a Boí Taüll, on en tot l'hivern han rebut més de 4 metres de gruix total.
Juntament amb la necessitat d'assegurar la neu artificial, però, Serrano també considera important seguir avançant perquè aquests espais es converteixin plenament en "estacions de muntanya"; és a dir, que ofereixin activitat gairebé tot l'any. En aquesta línia va l'aposta perquè quan no hi ha neu les pistes acullin d'altres propostes esportives com ara senderisme, descens amb BTT, tirolines o bé restauració d'alçada, tot donant així més profit als seus remuntadors.
Masella ha obert 132 dies
Pel que fa al Pirineu oriental, Masella es manté com l'estació més freqüentada de la zona, tot i que enguany s'ha quedat lluny dels seus millors registres. Després d'acomiadar la temporada diumenge, la instal·lació cerdana ja ha fet balanç i ha comunicat que ha comptabilitzat uns 300.000 dies d'esquí venuts, cosa que representa una reducció del 21%. Tot i aquesta menor afluència, valoren positivament el fet que un any més han garantit als seus visitants i abonats el màxim possible de dies d'obertura: han estat en funcionament de manera ininterrompuda des del 5 de desembre fins al 14 d'abril; és a dir, 132 dies (prop de quatre mesos i mig).
El complex d'Alp, Das i Urús ha remarcat que des de la seva obertura han ofert tot el seu desnivell esquiable, des del cim de la Tosa (2.537 m) fins el Pla de Masella (1.600 m), amb els eixos bàsics de l’estació en funcionament. I, malgrat la manca de neu generalitzada arreu dels Pirineus, pel pont de la Puríssima van ser una de les estacions de la Península Ibèrica que disposava de més pistes obertes. Els responsable de l'estació han qualificat de "correcta" la quantitat de visitants durant l'època de Nadal, mentre que pel que fa al gener i el febrer apunten que "la neu natural va ser escassa, però gràcies a la moderna xarxa de neu es va poder garantir sempre la pràctica de l’esquí". I hi afegeixen que aquest temps sec i assolellat ha tingut com a "contrapunt" una bona afluència a les terrasses de l'estació.
Les millors condicions a Masella s'han viscut el mes de març, amb més nevades de les habituals per l'època (destaquen la del 9 de març, amb 45 cm de neu nova, i el dia 31, amb 30 cm) i un temps favorable. I per acabar amb bon humor, l'estació cerdana ha acomiadat la campanya aquest diumenge passat amb una baixada col·lectiva en banyador, tot aprofitant les temperatures molt per sobre del normal que hi ha hagut el darrer cap de setmana. D'altra banda, el complex ha ofert l'esquí nocturn tots els dies en què estava previst: entre el 21 de desembre i el 2 de març, els dijous i dissabtes al vespre. D'aquesta manera, consideren que aquest producte ja està consolidat.
Pel que fa a les altres estacions del Pirineu oriental, de moment La Molina, Vall de Núria i Vallter no han publicat dades d'afluència d'aquest hivern. En tot cas, sumant les que han donat la resta d'instal·lacions i afegint-hi les referències d'altres anys, es calcula que en conjunt les estacions catalanes hauran registrat novament al voltant de 2 milions de dies d'esquí venuts.
L'activitat continua a l'estiu
Un cop acabada la temporada d'hivern, les estacions es preparen per a l'estiu amb activitats relacionades amb la natura com per exemple el senderisme i la BTT en el cas de Baqueira. En aquest sentit, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l'ajuntament de la Val de Boí impulsen una tirolina d'1,2 quilòmetres de longitud a Boí Taüll per diversificar l'oferta.
De la seva part, La Molina manté la línia encetada ja fa anys i presentarà una àmplia oferta que inclou descens en BTT, passejades a peu o en barca, un ampli ventall d'activitats infantils i la possibilitat de pujar amb telecabina fins al Niu de l'Àliga, que s'ha convertit en el seu principal atractiu a la temporada estival.