Les estacions d'esquí d'FCG estrenen la temporada amb l'objectiu de reduir el consum d'aigua i el cost energètic
El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha donat el tret de sortida a l'obertura dels complexos hivernals a Port Ainé. Els primers esquiadors valoren positivament l'estat de la neu
Les estacions d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han estrenat aquest divendres la temporada amb els primers esquiadors. A Port Ainé els més matiners han valorat positivament l'estat de la neu i confien gaudir del que queda de temporada. L'estació ha estat l'escollida pel conseller de Territori, Juli Fernàndez, per donar el tret de sortida a l'obertura dels complexos hivernals.
El conseller de Territori ha volgut deixar clar “el compromís com a Govern amb el desenvolupament del Pirineu, l’equilibri territorial i la generació de més i diversos pols d’atracció i majors oportunitats de vida”, perquè “les estacions no són només d’hivern, sinó que són de muntanya". Fernández ha ratificat el compromís amb el bon funcionament de les instal·lacions, i ha destacat la importància de la desestacionalització i la sostenibilitat.
Per la seva banda, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Toni Segarra, ha assegurat que es manté la idea de contribuir a la millora i a la generació d’oportunitats. "Cada any treballem i invertim perquè les nostres estacions puguin millorar el seu producte i mantenir aquesta oferta que tants beneficis reporta al Pirineu", ha assenyalat.
Consciència de l'emergència climàtica
El conseller Fernàndez ha posat en relleu que les estacions de Ferrocarrils són un bon exemple de gestió eficient i professional. "Són una indústria esportiva oberta tot l’any que dona feina de manera directa o indirecta a unes 3.000 persones”, ha concretat. A més, el responsable de Territori ha indicat que “quant a la sostenibilitat, es treballa des de la consciència d’emergència climàtica, utilitzant un sistema de cicle de l’aigua tancat, que ja ha reduït el seu consum un 27% i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle un 66%, amb el compromís d’arribar a les zero emissions a les estacions d’FGC l’any 2030”.
Al seu torn, el president d’FGC ha afegit que s'ha intensificat l’ús d’energies renovables, com la geotèrmia, la biomassa, l'energia hidroelèctrica o l'energia solar. També s'ha procedit a la descarbonització del parc de vehicles, l’ús d’enllumenat de tecnologia LED i el control de la temperatura als edificis, entre moltes altres mesures. "Enguany, durant la temporada de neu, actuarem com a estacions dinàmiques, amb mesures variables i adaptades a cada equipament turístic per estalviar consum energètic”, ha especificat Toni Segarra.
Port Ainé inicia temporada amb novetats a les seves instal·lacions
L’estació de Port Ainé ha obert amb un gruix màxim de neu de fins a 30 centímetres, amb 7 pistes operatives i un 70% dels remuntadors en funcionament. Les persones visitants han pogut beneficiar-se d’un preu especial del forfet de dia de 5 euros. A més, durant el cap de setmana del 3 i 4 de desembre s'aplicarà una tarifa reduïda de 30,50 euros (adults).
Pel que fa a les novetats, d’una banda, s'ha fet l’asfaltat de l’aparcament La Rabasta, a la cota 2000, que facilita el treball a les màquines llevaneus i millora el confort dels clients. L’aparcament, de 9.000 m2 i amb capacitat per a 290 vehicles, compta amb un vial d’accés de sentit únic de circulació de 6 metres d’amplada que facilitarà el flux de les persones usuàries.
Una altra novetat és la instal·lació d’un mirador astronòmic a 200 metres de l’Hotel Port Ainé. Compta amb una taula astronòmica que es pot girar en funció de l’època de l’any per facilitar l’observació de constel·lacions i l’experiència astronòmica nocturna. A més, per a millorar l’observació i reduir la contaminació lumínica, s’ha substituït progressivament l’enllumenat exterior de l’Hotel per LEDs.
Les persones visitants també han pogut gaudir de la nova màquina de venda de forfets ala cota 2000, que facilita la compra i agilitza l’accés a pistes.
Transformació digital
Aquest hivern, les estacions d’FGC Turisme presenten diverses novetats pel que fa a transformació digital. Ferrocarrils manté l’aposta per la targeta PiriNeu365, un suport recarregable que permet comprar i recarregar tots els productes que es venen a les botigues en línia de les estacions de muntanya d’FGC. A més, com a novetat s’estrena el Club PiriNeu365, un programa de fidelització perquè els clients puguin gaudir d’avantatges únics. A tots els usuaris que formin part del Club PiriNeu365 se’ls aplicaran descomptes exclusius a les seves compres, rebran invitació a activitats i esdeveniments exclusius organitzats a les estacions d’esquí i muntanya i podran participar en sortejos de material d'esquí i forfets.
L'altra novetat destacable és la incorporació de cobertura wifi oberta a tot el domini esquiable de les 6 estacions esquí i muntanya. D'aquesta manera, totes les persones usuàries que estiguin gaudint d’un dia d’esquí o snowboard podran consultar internet amb els seus dispositius mòbils des de qualsevol punt de l’estació.
Estacions dinàmiques per a una explotació sostenible
Entre aquest divendres 2 i dissabte 3 de desembre, les estacions de Ferrocarrils iniciaran la temporada d’hivern. La previsió és incrementar el domini esquiable obert durant els propers dies, coincidint amb el pont de la Puríssima, si les condicions meteorològiques i d’innivació ho permeten.
FGC Turisme, un any més, opta per seguir el model d’estacions dinàmiques, on les mesures d’estalvi variaran en funció de l’estat de les pistes, la qualitat de la neu, les condicions meteorològiques i l’afluència de visitants. Es prioritzarà que l’afectació cap a l’usuari sigui la mínima. Les mesures d'eficiència energètica que aplicaran les sis estacions de muntanya passaran per prioritzar la producció de neu en els períodes energètics més econòmics i quan les condicions de temperatura i humitat siguin les més òptimes. També hi haurà un control exhaustiu dels gruixos de neu per no produir-ne més de la necessària. S'afavorirà la reducció del consum de combustible de les màquines de preparació de pistes, adaptant-la a la qualitat de la neu. Una de les mesures és la possible modificació dels horaris segons l’afluència d’esquiadors.
D’altra banda, el procés de digitalització en el sistema de forfets permet a les estacions d’esquí i muntanya d’FGC conèixer el nombre i els moviments dels visitants en temps real, optimitzant així els serveis que ofereixen i generant el mínim impacte cap al medi ambient.