La Mancomunitat de Municipis per a la Promoció de l’Esquí Nòrdic ha celebrat aquest dijous l'anunci de l’atorgament d'1,7 milions d’euros dels fons Next Generation per a la transformació de les estacions d'esquí de fons. El Pla de Sostenibilitat Turística d'aquests complexos s'ha aprovat aquest dimecres en la Conferència Sectorial de Turisme amb el Suport de la Direcció de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
El document està previst que s’executi en 4 anys a les estacions de Guils, Lles, Aransa, Sant Joan de l’Erm, Tuixent la Vansa, Virós Vall Ferrera i Tavascan, i representa l'oportunitat de posicionar els territoris com a destins turístics sostenibles tant a l’hivern com a l’estiu.
Un dels eixos principals del pla inclou actuacions en l'àmbit de la transició verda i ecològica. Hi ha contemplades accions basades en la rehabilitació i renovació de l'aïllament dels refugis, així com intervencions de millora ambiental, com canvis en la captació d’aigua i la instal·lació de tanques paravents per ajudar a acumular la neu en períodes hivernals. També es durà a terme la implementació de mesures d’economia circular i està prevista la instal·lació d’un sistema de reciclatge de residus.
Un altre dels àmbits de treball són les actuacions de millora de l'eficiència energètica, en l'eix basat en la mitigació del canvi climàtic, la descarbonització i la mobilitat sostenible. Inclou la instal·lació de panells fotovoltaics, la modernització dels sistemes de calefacció, el canvi dels sistemes d’il·luminació, la substitució de grups electrògens i la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics.
També es preveuen accions en l'àmbit de la transició digital, que consisteix en el desplegament de la digitalització de les estacions d'esquí nòrdic per a la venda presencial i en línia de forfets, el control d'accés a pistes i el lloguer de material per a les activitats. Així mateix, s'han programat actuacions en l'àmbit de la competitivitat, on s’inclourà la redacció d’un inventari de recursos amb potencialitat turística, un pla de qualitat turística, la redacció d’un Pla de certificació en turisme sostenible, així com una campanya de promoció i sensibilització sobre aquesta qüestió.
Segons ha manifestat el president de la Mancomunitat, Francesc Viaplana, "es tracta d'un pla que ha de ser la gran oportunitat de transformació de les estacions d’esquí nòrdic a estacions de muntanya i ens ha de permetre aprofitar la capacitat tractora de les activitats d’hivern per donar a conèixer els complexos i el territori al llarg de tot l’any”.
Pla de sostenibilitat
El Pla de sostenibilitat ha comptat des del principi amb el suport del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (en la seva unitat de Turisme i Muntanya), l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la Direcció general de Polítiques de Muntanya, així com el coordinador d'Actuacions Interdepartamentals de les Estacions de Muntanya. També cal remarcar la feina realitzada a través dels ajuntaments i Entitats Municipals propietàries de les estacions, a més dels gestors i responsables d’aquestes estacions.
La Mancomunitat agraeix també el suport dels Consells Comarcals de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà; la Diputació de Lleida i de Girona, i els Parcs Naturals del Cadí Moixeró i de l’Alt Pirineu i Aran.
Inversió de 7,4 MEUR a l'Alt Pirineu
En el marc de la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022, Catalunya gestionarà 83 milions d’euros dels fons Next Generation: 76 milions dirigits a 17 destinacions catalanes i prop de 7 milions per a l’Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya, impulsada pel Departament d’Empresa i Treball.
Aquest any 2022, el Govern català ha prioritzat els projectes de destinacions turístiques rurals i la destinació turística urbana amb les subcategories següents: espais naturals, territoris rurals amb identitat turística, destinacions rurals costaneres, gran destinació urbana, destinacions urbanes i ciutats amb identitat turística. Les propostes s’han aprovat aquest dijous en la Conferència Sectorial de Turisme, tenint en compte les valoracions fetes per la Direcció General de Turisme i la Secretaria d’Estat de Turisme.
En total la inversió a l'Alt Pirineu serà de 7,4 MEUR, que es destinaran als següents projectes:
- Mancomunitat de municipis per a la promoció de les pistes d’esquí nòrdic: Tot Nòrdic. Pla de sostenibilitat turística de les destinacions d’esquí nòrdic de Catalunya (1,7 milions d’euros)
- Consell Comarcal del Pallars Sobirà: Bike Natura- Aventura Pallars Sobirà (2,3 milions d’euros)
- Ajuntament de Lladorre: Turisme esportiu d’alta muntanya 365 dies (1,4 milions d’euros)
- Ajuntament de la Pobla de Segur: La Pobla de Segur, naturalesa i turisme actiu sostenible (2 milions d’euros)