Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les estacions d'esquí del Pirineu català completen una de les seves millors temporades

Les estacions d'esquí del Pirineu català completen una de les seves millors temporades

La campanya 2016-2017 ha estat marcada per la quantitat i qualitat constant de la neu, especialment al vessant oriental. Masella romandrà oberta fins a l'1 de maig gràcies als gruixos acumulats a la part alta

La Molina, aquesta Setmana Santa
La Molina, aquesta Setmana Santa
19/04/2017 09:30

Les estacions d'esquí del Pirineu català completen una de les seves millors temporades, probablement la milllor de la dècada, gràcies a la quantitat i qualitat de neu que han pogut oferir la majoria dels complexos. Quasi totes les estacions han triat aquest Dilluns de Pasqua per donar per tancada la campanya, tot i que els aficionats més incondicionals encara podran seguir esquiant a Masella. El complex cerdà allargarà el calendari fins a l'1 de maig, gràcies als gruixos acumulats a la zona de la Tosa, i d'aquesta manera es convertirà novament en la primera estació d'obrir -el 25 de novembre passat- i l'última a tancar dels Pirineus.

Els camps de neu de la Cerdanya i l'Alt Urgell encara no han avançat xifres definitives, però tots coincideixen a dir que ha estat una temporada "excepcional", en què s'han vist beneficiats per diversos temporals de llevant que han deixat molta neu, que per exemple ha arribat a gruixos propers als dos metres a les pistes més altes de Masella. Això també ha afavorit el sector de l'esquí nòrdic, que ha gaudit d'una campanya inusualment llarga, de gairebé cinc mesos, amb el tancament aquest dilluns dels circuits de Tuixent-la Vansa i Tavascan.

Temporada "magnífica" per al Grup FGC

De la seva part, el director general del Grup FGC, Enric Ticó, ha qualificat de "magnífica" aquesta campanya per a La Molina, Espot, Port Ainé, Vall de Núria i Vallter, les estacions que gestiona l'empresa pública de la Generalitat. La directora comercial de La Molina, Marta Viver, ha resumit aquests darrers mesos com "de rècord" i ha agraït el suport "de tothom qui ho ha fet possible: esquiadors, escoles, clubs d'esquí, mitjans de comunicació, restaurants, botigues, hotels i personal".

En el cas d'Espot, Port Ainé i Tavascan, l'afluència de públic ha estat lleugerament superior a la temporada passada, quan el nombre d'esquiadors ja va créixer un 10% respecte al 2015. El director d'Ski Pallars, Xavier Bigordà, ha assegurat a l'ACN que estan "molt contents" perquè per la Puríssima i Nadal van "treballar bé" i les nevades posteriors han permès obrir les estacions de la comarca gairebé sempre amb el 100% de les instal·lacions disponibles. A més a més, Bigordà constata que la despesa dels esquiadors ha augmentat, cosa que considera com un símptoma de sortida de la crisi.

Gruixos màxims a Boí Taüll i campanya regular a Baqueira-Beret

A l'Alta Ribagorça, Boí Taüll Resort ha viscut un hivern de recuperació a molt bon ritme, gràcies a uns gruixos espectaculars, amb més d'un metre a la base i superant àmpliament els dos metres i mig al cim, la quantitat més alta d'enguany a Catalunya i una de les més altes a tot Europa. En espera de les dades definitives, ja han avançat que confien superar els 130.000 esquiadors, una millora respecte dels 119.500 de l'any passat. El portaveu de l'estació, Andreu Velilla, qualifica l'hivern d'"excel·lent" i insisteix que estan "molt satisfets" ja que “hi ha hagut molta neu i de bona qualitat des de l'inici fins ara", i això s'ha traduït en un augment significatiu dels visitants.

Per contra, l'única estació del Pirineu català que no haurà millorat resultats és la més gran, Baqueira-Beret. A causa de la manca de precipitacions atlàntiques, l'estació aranesa va tenir l'inici més difícil dels darrers anys, que ha compensat amb les nevades abundants de nord que van arribar a partir del gener, ja passats els períodes festius de la Puríssima i Nadal. Malgrat tot, els seus responsables puntualitzen que la temporada passada va ser excepcionalment bona, amb prop de 884.000 forfets venuts i, per tant, encara que enguany no s'arribi a aquesta xifra no es pot considerar que els resultats siguin dolents.

El portaveu de Baqueira, Javi Ubeira, ha destacat que el mes de febrer va ser "un dels millors de la història" i que també van tenir molt bona afluència per Sant Josep, tot coincidint amb el pont festiu a Madrid i al País Valencià. La Setmana Santa, en canvi, ha estat més fluixa que l'any passat perquè ha caigut més tard al calendari però tot i així "també hi ha hagut bastant moviment", segons Ubeira, que alhora es felicita del fet que la temporada "han estat bona en general per a totes les estacions, perquè això és bo per a l'esquí".

Recuperació a Port del Comte

Per a l'estació de Port del Comte, la d'aquest any ha estat una de les millors campanyes de la dècada. El complex de la vall de Lord va ser un dels més freqüentats durant les primeres setmanes, fins i tot amb alguns dies de col·lapse, gràcies a les llevantades de la tardor i l'inici de l'hivern, cosa que els ha permès mantenir unes bones condicions malgrat que la quantitat de neu hagi anat minvant posteriorment. Un balanç especialment esperat després que l'any passat havia estat marcat per la manca de neu al complex del Solsonès.

Paral·lelament, les estacions catalanes han acollit novament diverses competicions del màxim nivell, com ara les Copes del Món d'Snowboard i Parasnowboard a La Molina; les finals de la Copa del Món d'esquí de muntanya a Baqueira-Beret; el circuit Euroloppet, també a l'estació aranesa, i els campionats estatals absoluts d'esquí nòrdic a Tuixent-la Vansa, a més a més de moltes altres proves de caire nacional i internacional.

Cauterets, oberta fins diumenge

A banda de Masella, l'única estació dels Pirineus que roman oberta és Cauterets, al vessant occità, que encara té gruixos de més de 2 metres i que tancarà remuntadors aquest diumenge dia 23.

Mostrar formulari de contacte