Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les estacions d'esquí encaren amb optimisme l'inici de la temporada

Les estacions d'esquí encaren amb optimisme l'inici de la temporada

La Diputació de Lleida ha acollit una presentació dels onze complexos de la demarcació, que generen un impacte econòmic de més de 367 milions d'euros. Lles de Cerdanya i Tavascan estudien obrir aquest cap de setmana

Presentació a la Diputació de Lleida de la temporada d'esquí
Presentació a la Diputació de Lleida de la temporada d'esquí
28/11/2017 18:20

Les 11 estacions d'esquí incloses en la marca turística Ara Lleida encaren amb optimisme la temporada 2017-2018. Tot i que la neu encara és escassa a la majoria de muntanyes, les nevades i a les baixes temperatures previstes per als propers dies estan afavorint la producció de neu artificial i permetran, en la majoria de casos, poder oferir una part de les pistes durant el pont de la Puríssima. Aquest període festiu marca tradicionalment l'inici de la campanya, tot i que algunes estacions del Pirineu ja s'han estrenat al llarg d'aquest mes de novembre.

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts una presentació de la temporada, durant la qual s'ha explicat, entre d'altres dades, que les onze estacions ubicades entre l'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Baixa Cerdanya han invertit enguany 13,25 milions d'euros per modernitzar les seves instal·lacions i que esperen vendre en conjunt un total d'1.331.000 forfets, un 4% més que la campanya passada. Tot i això, el sector ha reconegut que preveuen una campanya més curta que l'anterior pel fet que Setmana Santa caurà més aviat. Així, calculen que de mitjana podran obrir uns 142 dies.

El gruix principal d'aquestes xifres correspon a Baqueira-Beret, que ja va estrenar la temporada el passat dia 18 i ja funciona de manera ininterrompuda fins al 8 d'abril. Pel que fa a la resta d'estacions, a la roda de premsa s'ha confirmat que Boí Taüll, Espot, Port Ainé i Port del Comte confien poder obrir de forma parcial aquest divendres, 1 de desembre.

La majoria d'estacions d'esquí nòrdic preveuen obrir també per la Puríssima, tot i que Lles de Cerdanya no descarta poder obrir ja una part de les instal·lacions aquest cap de setmana mateix. La mateixa previsió té Tavascan, que compta amb una part de pistes d'alpí i una altra de nòrdic.

Prop de 500 quilòmetres de pistes

El president de la Diputació, Joan Reñé, creu que la campanya 2017-2018 pot ser "una de les millors dels darrers anys". Reñé ha destacat que els complexos hivernals de la demarcació sumen actualment 490,68 quilòmetres esquiables, amb 239 pistes d'alpí, 81 remuntadors, més de 109 quilòmetres de superfície innivada amb 1.407 canons de neu, 85,5 quilòmetres de circuits de raquetes, força circuits de nòrdic i unes 26.000 places d'allotjament, al marge de les segones residències.

Pel que fa a les inversions d'enguany, Baqueira-Beret torna a destacar amb 9 milions d'euros. La segueixen les estacions d'Ski Pallars (Port Ainé i Espot), amb una inversió feta de 2,4 milions. Boí Taüll Resort ha gastat 1 milió d'euros en millores, i Port del Compte, 492.000 euros. Pel que fa a les estacions de nòrdic, la despesa conjunta ha estat de més de 200.000 euros, principalment en treballs de manteniment. Les darreres deu temporades, les estacions de la demarcació han acumulat una inversió de 105,15 milions d'euros.

A la presentació també s'ha subratllat que, d'acord amb l'estudi elaborat per l'Associació d'Estacions d'Esquí i Muntanya (ACEM), la temporada 2016-2017 aquestes onze estacions van generar al Pirineu un impacte econòmic d'uns 367,8 milions d'euros, dels quals 209 van correspondre a l'impacte directe i altres 158,8 milions a l'impacte induït, principalment a l'hostaleria, la restauració i el comerç. El sector de la neu genera a la zona uns 10.000 llocs de treball, 2.500 de forma directa entre personal fix i de temporada de les estacions, mentre la resta correspon a tots els negocis privats vinculats a l'activitat generada per l'afluència d'esquiadors.

Majoria d'aficionats catalans

Aquest estudi també indica que la gran majoria d'usuaris d'aquestes estacions són de Catalunya mateix: pràcticament quatre de cada deu (39,40%). A més distància hi ha els esquiadors provinents de Madrid (21%), el País Valencià (9%), França (8,6%) i el País Basc (5,6%), tot i que en aquests casos la seva presència es concentra especialment a Baqueira-Beret. Els esquiadors de fora de l'Estat són el 13% del total, i d'aquests la gran majoria, un 64%, són francesos.

El Patronat de Turisme de la Diputació promocionarà la temporada d'esquí 2017-2018 amb el lema 'Viu la neu al Pirineu de Lleida'. La campanya té un pressupost de 400.000 euros i no se centra només en l'esquí sinó que també destaca les altres activitats que es poden fer a l'hivern al territori.

Arribada d'esquiadors suecs a Andorra

Una altra novetat que s'ha presentat és l'acord amb el touroperador suec Quality Travel, que aquest hivern volarà per primer cop a l'Aeroport d'Alguaire per portar esquiadors, tot i que aquests tindran com a destinació les estacions d'esquí andorranes de Grandvalira i Vallnord.

Els vols xàrter funcionaran durant els mesos de febrer i març, amb sortides des de Malmö, Estocolm, Göteborg, Linköping, Jönköping i Växjö. Se sumaran als que per setè any consecutiu oferirà el touroperador britànic Neilson-Thomas Cook, des de Gran Bretanya, i als de l'aerolínia israeliana Arkia des de Tel Aviv, entre gener i març, també amb destinació a Andorra. El Patronat assegura que treballa per portar també aquests aficionats a estacions catalanes, però de moment els operadors segueixen considerant més atractiu portar-los d'Alguaire al Principat.

Mostrar formulari de contacte