Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les farmàcies de l'Alt Urgell encenen 'el llum d'alarma'

Les farmàcies de l'Alt Urgell encenen 'el llum d'alarma'

Les creus dels establiments farmacèutics d'arreu de Catalunya es mantindran enceses dia i nit durant una setmana La iniciativa vol sensibilitzar la població sobre la greu situació del sector

Taxistes del Pirineu
Taxistes del Pirineu
09/11/2011 10:28

El sector farmacèutic de l'Alt Urgell s'està adherint a la campanya 'La farmàcia encén el llum d'alarma', amb la qual es mantindran enceses les creus de les oficines dia i nit durant una setmana per donar a conèixer als ciutadans la greu situació del sector. La iniciativa la promouen el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmacèutics de Catalunya (Fecac).

La protesta es duu a terme per denunciar que un 9% de les 3.067 farmàcies del país té problemes de viabilitat econòmica. La crisi s'ha agreujat amb el retard en el pagament dels medicaments per part del Govern. Aquesta decisió ha fet que en la primera quinzena d'octubre 988 oficines de farmàcia no hagin pogut afrontar les factures o les hagin hagut d'ajornar. Els impagaments es xifren en gairebé 42 milions d'euros.

Segons informa l'ACN, el president de la Fecac, Josep Esteve, i el del Consell, Jordi de Dalmases, alerten que si la situació continua així "no només es posa en perill la viabilitat dels establiments farmacèutics, sinó també l'estoc de medicaments". "Això repercutirà en el servei que es dona als ciutadans, que es poden trobar que no tenen accés a les medicines que necessiten", afirmen.

Esteve i Dalmases expliquen que actualment "gairebé una de cada deu farmàcies no pot cobrir ni el sou mínim que correspondria a un farmacèutic substitut, que són 1.500 euros mensuals en 15 pagues". A més, han explicat que hi ha 40 establiments que estan en concurs de creditors.

Les conseqüències també són laborals. La situació ha comportat la pèrdua de 1.000 llocs de treball.

Mesures que no afectin la ciutadania

La campanya 'La farmàcia encén el llum d'alarma' consisteix en encendre les creus dels establiments per sensibilitzar la població. La iniciativa es perllongarà durant una setmana i anirà acompanyada de pòsters i fulletons informatius en els quals s'exposa quina és la situació dels farmacèutics.

Dalmases considera important "fer saber a la gent què passa". Tanmateix, rebutja qualsevol altre tipus d'acció que pugui afectar directament la ciutadania.

Repensar el model

Dalmases opina que el que està en joc és el futur del model de farmàcia a Catalunya i per això reclama que es recuperi la data de pagament a càrrec del CatSalut i que s'apliquin mesures eficients per fer el model sostenible. També sol.licita un pacte aliè als períodes legislatius i "evitar caure, un cop més, en la mesura fàcil d'actuar sobre el sector del medicament".

Mostrar formulari de contacte