Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les farmàcies dispensaran des d’aquest dilluns les mascaretes adquirides pel Govern

Les farmàcies dispensaran des d’aquest dilluns les mascaretes adquirides pel Govern

Per recollir-les caldrà presentar la targeta sanitària. Inicialment se’n podrà obtenir una per persona i setmana, xifra que es podrà ampliar en funció de la disponibilitat
18/04/2020 19:20

El Departament de Salut ha publicat aquest dissabte al DOGC la resolució per la qual es començarà a repartir a la població, des d’aquest dilluns dia 20 i al llarg de les properes setmanes, els 14 milions de màscares sanitàries que ha adquirit el Govern català per facilitar la protecció enfront del coronavirus.

Sota la denominació ‘Mascareta Salut’, la conselleria ha detallat que aquest element de prevenció es podrà aconseguir a les farmàcies, d’acord amb el conveni subscrit amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Per recollir-la caldrà presentar la Targeta d’Identificació Sanitària, amb codi d’identificació personal o bé del Sistema Nacional de Salut (SNS).

A diferència de la partida que va començar a repartir el Govern espanyol la setmana passada (d’1,7 milions d’unitats per a Catalunya), aquesta sí que es preveu que arribi a municipis de menys de 30.000 habitants, com són tots els de l’Alt Pirineu. 

Cada ciutadà amb targeta sanitària podrà fer una sola adquisició cada 7 dies, tot i que Salut no descarta modificar la periodicitat, sempre d’acord amb les farmàcies. Inicialment es dispensarà en cada servei una màscara per persona, xifra que més endavant es pidrà ampliar en funció de la disponibilitat dels estocs, fins que s’acabi de distribuir la totalitat dels 14.000.000 d’unitats adquirides. 

El Govern també ha detallat que la primera mascareta que es reculli serà gratuïta i el cost l’assumeix el mateix Departament de Salut. A partir de la segona, el preu serà de 0,60 € més impostos aplicables. El Departament ha volgut deixar clar que el preu de venda d’aquestes màscares concretes no podrà ser “en cap cas” superior a l’estipulat en aquesta resolució. 

Ordre de prioritat

En el text també s’hi especifica que, en casos en què hi hagi una gran afluència per recollir les mascaretes, s’establirà un ordre de repartiment en el qual tindran prioritat quatre col•lectius. En primer lloc, les persones vulnerables i per la seva qualificació laboral hagin d’assistir obligatòriament al seu centre de treball, i també les persones amb problemes respiratoris, tant si són greus com lleus. En segon lloc, la resta de persones laboralment actives. Després, les persones vulnerables que no puguin evitar sortir de casa. I finalment, la resta de la població. 

Salut retira 200.000 màscares FFP2 defectuoses comprades pel govern espanyol

D’altra banda, el Departament de Salut ha comunicat que ha ordenat la retirada de 200.000 de les 490.000 màscares FFP2 que el govern espanyol havia assignat a Catalunya, perquè s’ha detectat que són defectuoses. La consellera Alba Vergés ha explicat que aquesta partida no complia amb els requisits de protecció per als professionals sanitaris als quals anaven destinades.

El ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, ha reconegut que el lot, comprat a una empresa de la Xina, ”presentava problemes”, tal com havia passat anteriorment amb un lot de milers de tests importats també des del país asiàtic.

  • Consells del Departament de Salut sobre on cal fer servir mascareta
  • Consells del Departament de Salut sobre com s’han de fer servir les mascaretes

Mostrar formulari de contacte