Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les finals d'Andorra coronen Mikaela Shiffrin i Marco Odermatt com a campions de la Copa del Món FIS d'Esquí Alpí

Les finals d'Andorra coronen Mikaela Shiffrin i Marco Odermatt com a campions de la Copa del Món FIS d'Esquí Alpí

La nord-americana eixampla fins a 88 el rècord de victòries al circuit mundial i el suís assoleix els 2.042 punts al rànquing absolut. Èxit també de Joan Verdú, 15è al supergegant en la primera presència andorrana a les proves definitives

19/03/2023 20:45

Andorra ha completat aquest diumenge amb éxit les Finals de la Copa del Món Audi FIS 2023 d'Esquí Alpí, que a les dues últimes jornades han tingut com a grans protagonistes Mikaela Shiffrin i Marco Odermatt. A la pista Avet de Soldeu hi han recollit el Globus de Cristall de campions absoluts, en les respectives categories femenina i masculina, i han arrodonit sengles temporades de rècord. La segona presència de les proves definitives a Andorra, a més a més, ha estat més emotiva que mai per a l'afició local, després que dissabte Joan Verdú va esdevenir el primer andorrà que en disputa una d'individual -l'eslàlom gegant masculí- i va aconseguir acabar al 'top-15' de la jornada.

Mikaela Shiffrin ha refermat encara més el seu nou estatus de millor esquiadora de la història. La setmana anterior, a Are (Suècia), la nord-americana havia obtingut la seva 87a victòria en Copa del Món i trencava així el rècord que tenia el suec Ingemar Stenmark des dels anys 70. Ara, a Grandvalira, ha eixamplat aquesta marca fins als 88 triomfs i ha tancat la temporada amb 2.206 punts al rànquing absolut femení. I tot plegat, amb la perspectiva de poder seguir fent créixer aquest rècord la temporada vinent si continua mantenint el seu alt nivell competitiu.

Aquest diumenge, l'esquiadora de Colorado no ha afluixat el peu de l'accelerador i s'ha tornat a exhibir, tot guanyant l'eslàlom gegant, amb un temps d'1min55s88 i superant de només 6 centèsimes la noruega Thea Louise Stjernesund (2a) i de 20 centèsimes la canadenca Valérie Grenier. D'aquesta manera, Shiffrin ha completat el rànquing d'eslàlom amb 800 punts i ha recollit el Globus de Cristall que ja tenia assegurat matemàticament. El segon lloc final de gegant ha estat per a la suïssa Lara Gut-Behrami (532 punts); i el tercer, per a la italiana Marta Bassino (515). Gut-Behrami, de retruc, ha acabat la temporada com a subcampiona absoluta (1.217 punts), per davant de l'eslovaca Petra Vlhova (1.125).

Lucas Braaten, campió d'eslàlom

A l'eslàlom masculí, el guanyador d'aquest diumenge ha estat el suís Ramon Zenhäursern (1.54:87), per davant dels noruecs Lucas Braaten (2n) i Henrik Kristoffersen (3r), que s'han quedat a 6 i a 63 centèsimes respectivament. Bratten, amb només 22 anys, ha alçat als Pirineus el seu primer Globus de Cristall en la modalitat més tècnica, amb 546 punts, 52 més que Kristoffersen (2n) i 79 per sobre de Zenhäursen  (3r).

A la mateixa cerimònia, Marco Odermatt -que no competeix en eslàlom- ha rebut el títol absolut després que dissabte va assolir el repte de superar els dos mil punts en una  sola temporada, cosa que fins ara, al rànquing masculí, només havia fet l'austríac Hermann Maier ara fa dues dècades. Concretament, Odermatt ha arribat fins als 2.042 punts. Ho va aconseguir amb la victòria a l'eslàlom gegant masculí, categoria en què també ha estat el millor a la general amb 840 punts. Amb un temps de 2.19:64, el suís va dominar les dues baixades i es va imposar de manera contundent -en més de 2 segons- a Kristoffersen (2n) i a un altre suís, Marco Schwartz (3r).

Festa andorrana al gegant

En aquesta mateixa baixada, Joan Verdú va signar un altre dia històric per a l'esquí andorrà, amb el seu 15è lloc, a 3.35 d'Odermatt. En el moment d'arribar a meta, Verdú es va situar líder provisional, cosa que va fer vibrar la grada. Malgrat que després va anar perdent posicions amb les baixades dels favorits, finalment el seu temps va ser prou bo com per situar-se entre els quinze únics participants que puntuaven. Això li ha permès acabar la temporada en el 19è lloc de la general de la seva especialitat, amb 100 punts. El representant de la Federació Andorrana va ser ovacionat per tots els espectadors, tant els locals com els que hi havien vingut des d'arreu d'Europa.

Al final de la cursa, ell mateix explicava que l'havia viscut amb una emoció màxima, perquè des del mur previ a l'arribada ja sentia la cridòria dels aficionats del país, als quals agraïa el seu suport. Enguany Verdú ha seguit trencant esquemes per a l'esquí del Principat i dels Pirineus, amb dos 12ns llocs consecutius a Alta Badia -el millor resultat històric del país en Copa del Món- i el primer 'top-ten' andorrà en uns Mundials, el que va aconseguir al paral·lel disputat el mes passat a Courchevel.

 

 

Pel que fa a l'altra prova de dissabte, l'eslàlom femení, Petra Vlhova va marcar el millor temps (1:51.38) i al segon lloc s'hi va colar la crota Leona Popovic, a 43 centèsimes. Mikaela Shiffrin va ser tercera, a 0.86, però ja tenia garantit el Globus de Cristall en aquesta especialitat, cosa que també havia aconseguit en la de gegant i en el rànquing overall. En eslàlom la nord-americana ha sumat 945 punts, 290 més que la suïssa Wendy Holdener (subcampiona) i 315 més que Vlhova (3a).

D'altra banda, divendres es va disputar al Tarter el paral·lel mixt per equips, en què va vèncer Noruega per davant de Suïssa (2n), Àustria (3r), Alemanya (4t) i Itàlia (5è). L'equip d'Andorra havia estat eliminat pels noruecs als quarts de final. El combinat el van conformar els joves esquiadors Bartumeu Gabriel, Carla Mijares, Íria Medina i Xavi Cornella, que tot i la clara superioritat del rival van valorar molt positivament el fet de poder competir a casa en aquesta explosiva modalitat.

Objectiu: Mundials 2029

Davant la bona valoració en general d'aquestes Finals, i amb la presència de diversos directius de la FIS, Grandvalira i la Federació Andorrana han aprofitat aquesta setmana per promocionar la candidatura per als Campionats del Món 2029. A més curt termini, el Principat aspira a acollir una prova tècnica l'any vinent a Soldeu i d'aquesta manera consolidar-se en el calendari internacional. Des de l'organització han qualificat com a "èpiques" aquestes jornades de competició, en què finalment s'ha pogut comptar amb bona qualitat de neu, un gran seguiment mediàtic i molta afluència de públic tant a les grades com a les activitats paral·leles.

Un dels suports més impactants que ha rebut l'estació aquests dies és el de Mikaela Shiffrin, que divendres a les xarxes socials qualificava d'"impressionant" l'organització, agraïa "la increïble hospitalitat" i assegurava que Grandvalira "va cap amunt i més enllà", alhora que afirmava que veu el domini esquiable andorrà "capacitat per organitzar uns Mundials increïbles".

  • L'àrea de meta de la pista Avet de Soldeu, en el moment de l'arribada de Marco Odermatt (Foto: Oriol Molas / FAE)
    L'àrea de meta de la pista Avet de Soldeu, en el moment de l'arribada de Marco Odermatt (Foto: Oriol Molas / FAE)
  • Mikaela Shiffrin alça el Globus de Cristall a la pista Avet de Soldeu (Foto: Oriol Molas / FAE)
    Mikaela Shiffrin alça el Globus de Cristall a la pista Avet de Soldeu (Foto: Oriol Molas / FAE)
  • Marco Odermatt celebra la marca de 2.042 punts al rànquing absolut de la Copa del Món 2023 (Foto: Oriol Molas / FAE)
    Marco Odermatt celebra la marca de 2.042 punts al rànquing absolut de la Copa del Món 2023 (Foto: Oriol Molas / FAE)

Mostrar formulari de contacte