Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les funeràries adapten el seu funcionament a l'alerta sanitària

Les funeràries adapten el seu funcionament a l'alerta sanitària

S'ha limitat molt les exèquies, destinades només als familiars més directes, i s'ha de mantenir la distància entre persones. S'ofereix la possibilitat de celebrar cerimònies en record dels difunts més endavant, a mesura que s'aixequin les actuals mesures de prevenció
Cementiri municipal de la Seu d'Urgell (Arxiu)
24/03/2020 16:15

Les empreses funeràries són un dels sectors que ha hagut d'adaptar de manera més estricta el seu funcionament a la crisi sanitària causada per l'expansió del coronavirus. Les dues empreses de serveis fúnebres de la Seu d'Urgell, que treballen tant a l'Alt Urgell com a la Cerdanya, estan seguint principalment les indicacions donades pel Ministeri de Sanitat per tal de reduir al màxim possible el risc de contagi en el context de la defunció d'una persona i del seu posterior enterrament o incineració.

Gilbert Gutiérrez, de Serveis Funeraris Sant Esteve, ha explicat aquest dimarts a RàdioSeu que el canvi més visible que han hagut d'aplicar és que aquests dies ja no es fan sales de vetlla. Sí que es pot demanar la celebració del funeral, ja sigui religiós o civil, però són reservats només als familiars o amics més propers, els quals han de mantenir una distància de seguretat d'almenys un metre i mig entre cada persona. Una altra modificació extraordinària que s'ha aplicat és que es permet incinerar els cadàvers abans de les 24 hores que hi ha establertes habitualment com a termini preventiu. A més a més, no es permet fer inspeccions sanitàries als difunts.

Gutiérrez ha matisat, però, que a les famílies se'ls ofereix la possibilitat que celebrin una cerimònia de record pels seus éssers estimats més endavant, quan se superi l'actual crisi sanitària, s'aixequin algunes de les restriccions i a aquests funerals hi pugui tornar a assistir més gent. Pel que fa a les esqueles, aquests dies només es publiquen en cas que ho demani la família. Sí que es manté la informació de les defuncions a través de RàdioSeu (107.2 FM) i de la pàgina web de la funerària.

De la seva part, Meri Borrell, del Tanatori Les Magnòlies, ha donat més detalls tècnics d'aquest funcionament provisional i ha destacat el fet que des de l'inici de l'expansió del coronavirus estan rebent cada setmana noves indicacions del Ministeri de Sanitat; en la majoria de casos, per aplicar mesures més restrictives i prevenir així els contagis. Així, pel que fa a les vetlles, Borrell ha detallat que fins abans que es decretés l'estat d'alarma encara es feien amb normalitat, després de la primera alerta -ara fa tot just deu dies- es va recomanar limitar-les a dues hores, posteriorment es van reduir a una hora i aquesta setmana s'ha recomanat que, en aquells casos en què sigui possible, no es faci la vetlla.

Des de Les Magnòlies han concretat que s'ha establert un protocol més estricte per a tota la tasca que es fa des que es produeix la defunció fins que es fa l'enterrament. La recollida del difunt s'ha de fer amb una bossa homologada i es deixa una estona perquè la família se n'acomiadi, tenint en compte que quan es tanca la bossa ja no es pot tornar a obrir per raons de seguretat. En conseqüència, aquests dies tampoc no es pot tornar a vestir la persona finada amb una roba diferent a la que portava en el moment de traspassar. També s'ha explicat que els procediments que s'estan aplicant a persones que han mort per coronavirus no difereixen gaire dels que es fan amb aquelles que han mort per altres causes. Tot plegat, amb l'objectiu d'extremar la seguretat.

Meri Borrell lamenta que haver d'acomiadar un ésser estimat amb aquests condicionants "és molt dur, costa molt i no és fàcil", però valora el fet que les famílies n'entenen les causes i conclou que "ara és moment de posar sentit comú, mantenir la calma i seguir d'aquesta manera". Per això, des de les funeràries esperen que tan bon punt s'aixequin les restriccions tots aquests difunts puguin rebre el comiat que es mereixen en circumstàncies normals.

Mostrar formulari de contacte