Les grafies del Beatus de la Seu centren la nova exposició 'Les lletres d'ahir i d'avui'
El Claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell acollirà a partir d'aquest dissabte, dia 25, l'exposició 'Les Lletres d'Ahir i d'Avui', una mostra sobre el patrimoni de les grafies de documents i peces d'art històriques i de gran valor. A la Seu d'Urgell en són els principals exemples el Beatus de la Seu d'Urgell, el Missal de Galceran de Vilanova i el Llibre de les Usances, Privilegis i Immunitats de la Ciutat d'Urgell.
El treball de recerca i desenvolupament ha estat realitzat pel Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. L'exposició està emmarcada en les activitats i propostes del projecte de difusió cultural de les diòcesis de Catalunya, "Catalònia Sacra". La mostra romandrà oberta fins a l'octubre al conjunt catedralici, que és d'accés gratuït per als habitants de la Seu d'Urgell.
L’exposició s’inaugurarà aquest dissabte mateix a 2/4 de 8 de la tarda a la Sala de Sant Domènec, just al costat de la Catedral. Aquest acte estarà presidit per Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, i comptarà amb l'assistència del degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, Jesús Del Hoyo; l'alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla; el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, i la Delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués. Quílez i Arbués s'han encarregat de coordinar el projecte.
Després dels parlaments, hi haurà un interludi musical que anirà a càrrec de Michelle Francis-Cook (soprano) i Maria-Neus Devesa (piano) amb tres peces vocals acompanyades al piano. Seguidament, els assistents es desplaçaran fins al claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell per a visitar l’exposició "Les Lletres d’Ahir i d’Avui" on romandrà fins al mes d’octubre. Hi haurà un refrigeri per cloure la inauguració.
El llegat de les grafies
"Les Lletres d’Ahir i d’Avui" té per objectiu "despertar l'interès pel tresor lletrístic que ens envolta, l’exposició pretén que es pugui fer un breu recorregut per aquells suports d’àmbit local que projectin el valor i la riquesa de les lletres d’ahir i d’avui.
La mostra inclou una sèrie d’imatges i continguts gràfics que reforcen i contextualitzen el valor de patrimoni associat a la lletra i que ens permet la redescoberta del passat, així com peces molt més actuals però també significatives. Atresorades unes i quotidianes les altres, totes són de la comarca de l’Alt Urgell. Unes estan custodiades a diferents seus, concretament al Museu Diocesà, a l’Arxiu Capitular, a la Catedral de Santa Maria, a l’Església de Sant Miquel i a l’Arxiu Comarcal; i altres estan presents en racons ben coneguts de la Seu d’Urgell i de la resta del territori.
Precedent a Girona
Totes són, des de la seva humilitat, testimonis del passat i del present i companyes del nostre entorn. Aquesta exposició manté una línia de continuïtat amb l’exposició de "Les Lletres d’Ahir i d’Avui" que es va poder veure a la Catedral de Girona entre juliol i novembre de 2014. Aquest any 2015, se suma un nou territori i s’exposarà en el Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell. Seguidament iniciarà un periple -com a exposició itinerant- per diferents llocs emblemàtics de Catalunya de la xarxa Catalonia Sacra.
La direcció del projecte i disseny ha anat a càrrec de Jesús Del Hoyo, Cristina Flórez i Cristina Simon, del Col.legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la coordinació a la Seu d’Urgell, de Clara Arbués, Delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell i de Julio Quílez, Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.
Com a complement de l’exposició, s’ha editat un catàleg que, a més d’una extensa compilació de material gràfic, recull textos de Montserrat Pagès i Jordi Pasques.