Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les Jornades dels Refugis Càtars d'enguany incidiran en aspectes poc coneguts del catarisme català

Les Jornades dels Refugis Càtars d'enguany incidiran en aspectes poc coneguts del catarisme català

Els actes comencen aquest diumenge a Josa. La setmana vinent hi haurà el Mercat Càtar de Castellbò i els dies 17 i 18 es representarà el 'Cercamón' a Vilamitjana

Jornades dels Refugis Càtars
Jornades dels Refugis Càtars
02/08/2007 10:30

Aquest diumenge s’inicia la cita anual de la comarca de l’Alt Urgell amb el seu passat càtar. Els actes de les Jornades començaran a Josa del Cadí, on se celebrarà una fira d’artesans procedents dels antics dominis dels senyors de Josa, amb la ja tradicional llibreria càtara, i amenitzada per cercaviles, visites guiades, animació infantil, danses i un petit concert coral a l’església de Santa Maria i Sant Bernabé. A la tarda, i després del dinar popular servit a la Plaça dels Antics Estudis, la jornada comptarà amb la presència de l’antropòloga d’origen argentí Camila del Mármol, que ha dut a terme uns estudis pioners a Catalunya sobre la visió actual del fenomen del catarisme i la seva enorme popularitat entre el públic català.

A Castellbò, la festa començarà la nit del dissabte dia 11 d’agost amb un concert de música tradicional del Pirineu seguit per l’espectacle Foc inquisitorial, a càrrec del Grup de Diables de l’Alt Urgell. L’endemà, la població celebrarà el seu Mercat Càtar, amb artesans de Castellbò i de tot el Pirineu, amb demostració d’antics oficis al llarg del dia i animat amb cercaviles, espectacles a cavall i una escenificació medieval. Així mateix, la jornada de Castellbò comptarà amb una xerrada amb passada d’imatges titulada Arnau de Castellbò, l’home i el mite, a càrrec de l’historiador Carles Gascón i una taula rodona al voltant de la Inquisició al Pirineu, amb la presència dels historiadors Antoni Dalmau, Jaume Oliver i Carles Gascón, que exposaran diversos aspectes sobre les poc conegudes activitats del Sant Ofici en aquestes comarques pirinenques en la persecució del catarisme i la bruixeria.

Com cada any, les Jornades dels Refugis Càtars a la comarca de l’Alt Urgell, tindran el seu punt culminant amb la representació de l’espectacle medieval Cercamón a la localitat de Vilamitjana, les nits del 17 i 18 d’agost. L’obra és una adaptació teatralitzada de la novel•la homònima de l’escriptor urgellenc Lluís Racionero que recrea els moments més crítics que experimentà el catarisme i els seus seguidors als dos vessants del Pirineu.

Mostrar formulari de contacte