Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les llistes de la Seu presenten programes sobre mobilitat, la Ciutadella, urbanisme, serveis socials i igualtat

Les llistes de la Seu presenten programes sobre mobilitat, la Ciutadella, urbanisme, serveis socials i igualtat

CiU destaca l'èxit de la T-10/120 per anar a Barcelona o Lleida i anuncia que la Seu s'integrarà en la T-Mobilitat Compromís vol impulsar un centre de formació i un parc tecnològic d'empreses a la Ciutadella de Castellciutat ERC proposa cedir espais de l'Horta del Valira per a horts urbans i canviar el sentit de circulació del carrer Major El PP planteja que algunes parcel·les urbanes de l'Horta del Valira passin a ser urbanitzables Entesa presenta la seva proposta de Pla de Rescat Social; i la CUP vol una regidoria específica en polítiques de gènere
Eleccions Municipals 2015 - Logo
15/05/2015 18:25

Els partits segueixen desgranant el seu programa de govern per a la Seu d'Urgell. Aquestes darreres hores s'han presentat propostes referents a mobilitat, transport, la Ciutadella, l'urbanisme, les polítiques socials i la igualtat.

CiU ha anunciat mitjançant el secretari de Mobilitat de la Generalitat, l’urgellenc Ricard Font, que la Seu s’integrarà en la T-Mobilitat, una aplicació que permetrà accedir amb el mòbil a tot el transport públic de Catalunya. Al costat de Font, el candidat a l’alcaldia, Albert Batalla, ha recordat l’èxit d’implantació de la T-10/120, que ha permès reduir a la meitat el preu del bitllet per desplaçar-se en autocar a Barcelona i a Lleida.

Ricard Font ha destacat que del 2011 al 2014 s'ha augmentat un 45% el nombre de viatges a Barcelona: de 16.420 a 23.614. Al 2014 s’han comptabilitzat 15.000 viatges a Barcelona amb la T10/120; i cap a Lleida, en només un any hi ha hagut un augment del 8%. Des del 2011 s'ha quintuplicat el pressupost que la Generalitat ha invertit en transport públic a l’Alt Urgell, passant dels 136.996 als 716.334 euros.

Quant a la C-14, el secretari de Mobilitat ha recordat que està pràcticament enllestit el projecte executiu del túnel de Tres Ponts perquè es faci realitat la propera legislatura. Batalla, de la seva part, ha recordat que s’ha aconseguit simplificar la renovació de la gratuïtat del túnel del Cadí i se n’ha allargat la durada fins a tres anys. Batalla també s’ha referit a la imminent arribada dels primers vols comercials a l’Aeroport i ha dit que seguiran treballant per generar-hi activitat.

Compromís X La Seu vol impulsar “un gran centre de formació i un parc tecnològic per a empreses” a la Ciutadella de Castellciutat. El candidat a l’alcaldia per Compromís, Òscar Ordeig, considera que “l’ajuntament de CiU no ha impedit la degradació de les instal•lacions de propietat municipal de la Ciutadella i ha entregat 600.000€ a l’empresa Joviat de Manresa, malgrat que aquesta ha incomplert la seva obligació de crear una Escola Universitària de Turisme en el conveni per a la cessió dels terrenys”.

Compromís vol revertir “aquesta situació perjudicial pels ciutadans de La Seu” i convertir el municipi “en una ciutat referent en Cicles Formatius i en el coneixement”, ja que considera que “la Ciutadella reuneix les condicions objectives per ser base d’aquest futur”. Ordeig creu la idea s’ha d’anar concretant la propera legislatura però que pot ajudar tant a formar joves com a crear projectes econòmics en l’àmbit tecnològic al territori. Alhora, considera que és una proposta “més raonable” per donar utilitat a l’espai.

L’alcaldable ha manifestat que “la Seu no es pot permetre la ruïna de les instal•lacions de la Ciutadella” i que que la volen convertir en “un centre de formació i coneixement”. Alhora, Ordeig planteja “revisar a fons les bases del conveni amb Joviat” perquè “tenim clar que no es pot premiar a qui l’ha incomplert de forma tan clara”.

ERC considera urgent donar un ús a l’Horta del Valira i evitar-ne la degradació. L’alcaldable, Francesc Viaplana, proposa “una mediació amb propietaris perquè mantinguin les parcel•les netes, així com realitzar cessions o lloguers simbòlics per realitzar-hi activitats; per exemple, horts urbans”. Viaplana ha detallat que l’estat de l’Horta del Valira és entre les preocupacions que més els han expressat els veïns mitjançant WhatsApp.

Quant a la plaça Joan Sansa, Esquerra veu “complicat que algú pugui creure’s propostes d’urbanització” després de “gairebé vint anys” de promeses. Viaplana proposa fer-hi equipaments lúdics i esportius de lliure accés. En mobilitat, ERC planteja canvis de sentit al carrer Major i al camí de la Palanca: que siguin en direcció nord, per facilitar l’accés a l’aparcament Doctor Peiró i al centre històric, respectivament. Finalment, Viaplana vol que l’Ajuntament gestioni directament la zona blava i en faci promocions amb el comerç i l’hostaleria.

El PP proposa en l'àmbit d'urbanisme realitzar les gestions pertinents per tal que les parcel·les de l’Horta del Valira que en aquests moments són urbanes "passin a ser urbanitzables, fins que es desenvolupi definitivament el sector". Pel que fa al sector SUD 1, el cap de llista, Cesáreo Losada, vol "insistir perquè Urbanisme inclogui aquest sector dins de la Trama Urbana Consolidada".

El grup popular es compromet a fer seguiment del projecte del Ministeri de Foment de construcció de les rotondes pendents a Castellciutat i Lleteries. Pel que fa a promoció econòmica, proposen ampliar la partida destinada a l’ajuda a nous emprenedors i autònoms. Així, afirmen, "es contribuirà a augmentar els incentius". Finament, volen agilitzar els tràmits per a emprenedors i autònoms i bonificar impostos que depenguin de l’Ajuntament.

Entesa x La Seu ha presentat la seva proposta de Pla de Rescat Social. El cap de llista, Antoni Viñals, planteja crear un fons municipal que garanteixi l’alimentació i els subministraments bàsics d’energia i aigua a tota la població del municipi. La número 2 de la llista, Laura Garcia, hi ha afegit que l’objectiu és dotar el Consorci d’Atenció a les Persones dels “recursos suficients per fer front a les necessitats reals del ciutadans més necessitats”.

Des d’Entesa també volen dissenyar programes municipals per donar “resposta urgent a totes les situacions de pobresa infantil”. Un altre punt del pla és la creació d’un fons de garantia per a famílies monoparentals, especialment quan la dona sigui cap de família i hi hagi situacions de precarietat laboral o ingressos insuficients. Finalment, Entesa vol “assegurar el menjador escolar a tots els infants de La Seu dotant de fons suficients als infants amb famílies sense recursos”.

La CUP vol avançar en la igualtat i el feminisme. La Candidatura d'Unitat Popular proposa crear una regidoria específica de polítiques de gènere i, alhora, implementar un pla transversal de treball que inclougui la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques que es facin a l'Ajuntament.

Mostrar formulari de contacte