Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les ones acústiques del volcà Hunga Tonga arriben fins al Pirineu

Les ones acústiques del volcà Hunga Tonga arriben fins al Pirineu

L'explosió, que es va produir el passat 15 de gener, va ser percebuda des de l'Aeroport de la Seu d'Urgell

Les ones expansives del volcà Tonga detectades a l’aeroport de la Seu (Foto: Twitter/AEMET_Cat)
Les ones expansives del volcà Tonga detectades a l’aeroport de la Seu (Foto: Twitter/AEMET_Cat)
25/01/2022 13:45

Les ones acústiques de l'erupció del volcà Hunga Tonga es van fer sentir al Pirineu, segons van comunicar des de la plataforma global de notícies i periodisme ambiental de l’Agència EFEverde. El Servei Oficial de l’Agència Estatal de Meteorologia de Catalunya (AEMET) va compartir el passat 17 de gener a les xarxes les dues ones expansives percebudes des de l’Aeroport de la Seu d’Urgell.

Les dades obtingudes pel sensor sísmic instal·lat a l'LSC van indicar que la primera ona va arribar cap a les vuit del vespre seguint la ruta més curta entre Tonga i la serralada; i la segona es va registrar quatre hores més tard després de recórrer el globus de la Terra en direcció contrària. Les dades obtingudes permeten identificar la deformació del terra produïda pel segon pas de les ones de pressió, unes 36 hores més tard, les quals van detectar-se després d’haver circumval·lat novament la Terra i d’haver viatjat un total de 57.000 quilòmetres.

Segons informa El Periòdic d'Andorra, el CSIC ha manifestat que és relativament habitual detectar dues o tres d’aquests passos en els sensors sísmics situats en zones amb poc soroll ambiental, tot i que la detecció sísmica de la deformació del terreny produïda pel segon pas de les onades acústiques és un fet excepcional "que va posar en relleu la gran energia alliberada per l’explosió".

 

Mostrar formulari de contacte