Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les organitzacions d'ASAJA als Pirineus denuncien la "situació límit" dels ramaders pels atacs de l'ós i el llop al bestiar

Les organitzacions d'ASAJA als Pirineus denuncien la "situació límit" dels ramaders pels atacs de l'ós i el llop al bestiar

El sindicat agrari acusa les administracions públiques de "mirar cap a un altre costat" i de fomentar "una convivència impossible" amb els depredadors. El col·lectiu reclama mesures "eficaces" per aturar els danys a l'activitat tradicional de ramaderia extensiva

Restes d'una euga morta per un ós, la tardor passada a la Val d'Aran (CGA / arxiu)
Restes d'una euga morta per un ós, la tardor passada a la Val d'Aran (CGA / arxiu)
05/05/2020 15:05

Les organitzacions del sindicat agrari ASAJA als Pirineus ha denunciat públicament que l'expansió de l'ós bru, i ara també del llop, arreu de la serralada pirinenca està posant "al límit" la continuïtat professional dels ramaders de muntanya de la zona.

Els representants d'ASAJA a la demarcació de Lleida, conjuntament amb els de l'Aragó, Navarra i la Rioja i amb l'organització juvenil del sindicat, alerten que aquesta primavera, amb la fi de la hibernació, els atacs d'aquests dos animals a les seves explotacions o terrenys no només no s'han reduït sinó que cada vegada són més greus. Una situació que consideren que ja és "intolerable". Per això, adverteixen que no permetran "més marginació i abandonament del sector", una situació que atribueixen a polítiques agràries i mediambientals "nefastes" i que "l'únic que fan és enfonsar" la tradicional activitat de ramaderia extensiva, estretament vinculada al medi natural dels Pirineus.

"Replantejar" la introducció de depredadors

Les organitzacions territorials d'ASAJA han reclamat novament als governs autonòmics de la zona i al Ministeri d'Agricultura del govern espanyol que "replantegin" la seva política amb l'ós i el llop, i abordin amb pressupost "el profund problema que des de fa anys està patint la ramaderia extensiva". Per això, han sol·licitat "coordinació" a les diferents administracions perquè les mesures siguin realment "eficaces", davant l'evidència que les que s'han pres fins ara no serveixen per aturar els atacs contra el bestiar.

El comunicat alerta que de vegades són els mateixos ramaders els qui pateixen "per la seva integritat" davant la presència de depredadors. I mostren el seu malestar perquè "després de múltiples denúncies, les administracions públiques miren cap a un altre costat", per la qual cosa acusen també els poders públics d'haver esdevingut ells mateixos "depredadors de la ramaderia extensiva" perquè són "els que han introduït una convivència impossible" de l'ós i el llop amb el bestiar.

"M'estan matant"

Un dels ramaders consultats per ASAJA, Joaquín, ha exposat de manera gràfica la preocupació per la situació actual i afirma, textualment, que "m'estan matant", per resumir la sensació que té el col·lectiu pirinenc de ser marginat per les administracions. Aquest criador denuncia que actualment moltes nits ha de "dormir dins el cotxe", i que té "els gossos i les ovelles nervioses". Tot plegat, per intentar evitar els atacs de l'ós i especialment de l'exemplar Goiat, al qual qualifica d'"ós assassí" que, a causa de la permissivitat institucional, "segueix fent de les seves sense importar-li massa la presència humana". Aquest ramader conclou que aquesta situació d'angoixa els porta a "no ser amos de la nostra vida".

D'altres companys de professió denuncien que enguany els depredadors ja han atacat els seus ramats i, en aquests altres casos, creuen que l'autor hauria estat el llop, el qual deixa, detallen, "escenaris dantescos, amb ovelles mortes per tot arreu".

Aquests escenaris, asseguren des d'ASAJA, "es repeteixen" indistintament a Navarra, Aragó, Catalunya o la Rioja. I hi afegeixen que "els ramaders temen pels seus ramats, per l'alteració de la seva vida i la sempre precària rendibilitat, enfonsada a hores d'ara per la pèrdua de vida en família".

Mostrar formulari de contacte