Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les persones que donin positiu de COVID en un test a casa podran notificar-ho per telèfon a la farmàcia

Les persones que donin positiu de COVID en un test a casa podran notificar-ho per telèfon a la farmàcia

L'establiment s'encarregarà de fer-ho constar a la història clínica i això permetrà informar dels contactes estrets i tramitar la baixa laboral. El nou canal per a casos asimptomàtics o amb símptomes lleus s'afegeix als actualment disponibles i permetrà rebaixar la tensió assistencial als CAP
Test antígens (Foto d'arxiu/ACN)
03/01/2022 11:55

Les persones que donin positiu en un test d'antígens que s'hagin fet a casa (autodiagnòstic) podran notificar-ho per telèfon a les oficines de farmàcia de tot Catalunya on ja es realitzen aquest tipus de proves supervisades. L'establiment s'encarregarà d'activar el circuit d'atenció. Així, la farmàcia farà constar el resultat positiu de la COVID-19 a la història clínica i això permetrà informar dels contactes estrets i tramitar la baixa laboral.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha anunciat aquest dilluns la mesura davant de l'alta incidència de casos de la sisena onada i ha remarcat que es posa en marxa amb caràcter temporal i complementari a les altres vies. “En el moment actual, ens pot facilitar molt la recollida de positius en el sistema sanitari, però no és una opció pensada perquè tingui una durada indefinida: és un circuit excepcional per a un moment d’incidència molt alta, ràpid, posat en marxa per facilitar la vida a la gent i per descongestionar alhora els centres de salut d’usuaris sense símptomes, que no haurien de moure’s pel sistema”, ha afegit. Craywinckel ha reiterat la importància de “fer correctament l’aïllament, els dies que toca” i ha recordat els canals d’informació i comunicació telemàtics establerts, com Canal Salut o La Meva Salut.

Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, ha recordat que aquesta iniciativa s’emmarca dins del conveni que es va signar fa un any pel qual la farmàcia esdevé “un punt d’atenció més del sistema de salut a nivell comunitari per la seva accessibilitat”. “Ens trobem en una situació d’incidència molt elevada i entenem que els farmacèutics i farmacèutiques catalanes, com a professionals sanitaris, hem de col·laborar en la descongestió del sistema sanitari”, ha apuntat.

Farmàcies adherides

D'entrada, la notificació es podrà fer a unes 1.300 farmàcies (la meitat de les oficines de Catalunya). Aquesta via està pensada per a persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus. El llistat es pot consultar en aquest enllaç: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/deteccio-de-casos-i-seguiment-de-contactes/tar-farmacies/farmacies-adherides

El resultat dels testos d’automostra no servirà per obtenir el Certificat COVID digital per normativa de la Unió Europea, tot i això, quedarà registrat a la història clínica del pacient i a La Meva Salut.

Vies de contacte telemàtiques

Cal recordar que sense simptomatologia o amb simptomatologia lleu, no cal anar presencialment al centre d’atenció primària ni confirmar el positiu amb cap prova més, sinó que cal utilitzar les vies de contacte telemàtiques: amb una eConsulta des de La Meva Salut o a l’apartat Símptomes de la COVID-19. Ara també s'afegeix la possibilitat de fer-ho contactant telefònicament amb la farmàcia i identificant-se amb el CIP, DNI o Passaport. En totes les vies de contacte cal indicar la marca del test, i la data en què s'ha fet, i es podrà incloure el positiu a l’historial clínic o tramitar la baixa. També caldrà reportar els contactes des de l’eina ContacteCovid.cat.

Salut alerta que amb un resultat positiu és molt important fer un bon aïllament a casa i no interrompre'l per fer cap tràmit o visita que pugui esperar, tampoc per posar-se la vacuna de record. En aquest cas, caldrà cancel·lar-la i tornar-la a agendar una vegada finalitzat l'aïllament.

Mostrar formulari de contacte